3 september 2008: Green Olympics, Green Beijing

Afvalverzamelplaats midden in de wijk.

Een van de doelstellingen van de Olympische Spelen was om in heel China het milieubewustzijn te vergroten. Mensen worden aangemoedigd om milieubewuste keuzes te maken. Sinds een paar maanden zijn bijvoorbeeld plastic tassen bij de supermarkten daarom niet meer gratis. Dus leggen de meeste mensen moeiteloos die ene mao (10 eurocent) neer voor het plastic tasje, zonder dat ik de indruk krijg dat ze er erg over nadenken.

Voor zover dus het bewustzijn onder de mensen, maar alle begin is natuurlijk lastig. Des te belangrijker lijkt het me dat er daarom vanuit de overheid aandacht is voor een onderwerp als het scheiden van afval. Die aandacht is er wel enigszins, zo zijn er bijvoorbeeld overal in de stad afvalbakken waarin je gescheiden te recyclen en niet te recyclen afval kunt weggooien.

Maar bij de mensen thuis wordt niet aan afvalscheiding gedaan. Iedereen gooit alles maar in kleine plastic tasjes (meestal inderdaad die van de supermarkt): papier, groenteafval, glas, alles wordt bij elkaar gegooid. Vervolgens worden al die zakjes gestort op een vuilhoop, en dan gebeurt er iets vreemds: het afval wordt dan namelijk eigenlijk alsnog gescheiden en wel door de allerarmsten van Beijing. Zij vissen tussen die vuilhoop de waardevolle dingen zoals plastic flesjes, papier, glas, enz. er tussen uit. Dit kunnen ze weer inleveren en krijgen er vervolgens een beetje geld voor.

Voor die mensen is het natuurlijk heel fijn dat ze op deze manier een extra centje kunnen verdienen, maar voor zo'n grote, moderne stad blijft het een vreemde methode van afvalscheiding.