31 augustus 2008: rust en frisse lucht!

Een plattelandstafereel op een steenworp afstand van Beijing.

Nadat zaterdag de regen de hele dag met bakken uit de hemel kwam, was het zondag helemaal opgeklaard. De lucht was blauw, de zon scheen uitbundig: tijd voor een uitje naar de heuvels ten noorden van Beijing.

Die heuvels liggen op zo'n veertig minuten rijden ten noorden van de stad. Voordat je bij het "Beloofde Land" aankomt, moet je alleen wel eerst een aantal dichtbevolkte wijken in het noorden van de stad doorkruisen, met bijkomend fileleed. Hoe dichter bij de heuvels, hoe meer chique wijken er zijn gebouwd. Wijken geheel in Engelse cottage-stijl of in Italiaanse stijl compleet met bijbehorend beeldenpark en erepoort.

De stad eindigt abrupt met een lange rij flats en gaat dan letterlijk direct over in het platteland. De flats kijken uit over een zee van maisvelden en dan iets verderop over de bergen in de verte. Nog eens tien minuten rijden later zit je midden tussen de kleine dorpen die er niet anders uitzien dan welke andere arme uithoek dan ook in China. Ook hier natuurlijk drukke straten vol mensen en auto's, maar allemaal helemaal niet modern zoals in de stad. En nog eens tien minuten later zit je in de bergen van het district Changping, dat officieel dus nog bij de stad Beijing hoort.

Tussen de groene bergen liggen kleine dorpen, waarvan een groot deel is omgetoverd tot "toeristendorp" waar de stedelingen zich een weekendje kunnen verpozen, een dagje het platteland kunnen meemaken of tijdens hun rit door de bergen een hapje kunnen eten. Hier en daar zijn meren waar gevist wordt, wederom veelal door de stedelingen die gewapend met de meest moderne visuitrusting hun hengels uitwerpen. Ook gezien: een drietal tourfietsers die op glimmende racefietsen de berg afsuisten terwijl zij - toen ze mij zagen - mij kushandjes toewierpen.

Wat nog het meeste opviel was de groene geur van het gras en de rust. De gretigheid waarmee ik zowel de stilte als de frisse lucht in mij opnam, deed mij pas beseffen dat dit twee heel fundamentele dingen zijn die je in die drukke miljoenenstad totaal ontbeert.