12 september:Atletiek in het Vogelnest

Wedstrijd handbiken in het Nationaal Stadium. Linksboven het Paralympisch Vuur.

Vandaag atletiek in het Nationaal Stadium, ofwel het Vogelnest, gekeken. Alleen om zo dicht bij het Vogelnest te kunnen komen was al heel bijzonder. Het is echt een waanzinnig groot gebouw, en die gevlochten constructie - die maakt dat het op een vogelnest lijk - gaat helemaal door tot op de grond. Dat geeft een heel grappig effect, want je kunt er onderdoor lopen om zo het Vogelnest binnen te komen. Ook van binnen is het heel mooi, omdat je door die bijzondere constructie overal mooie doorkijkjes hebt. Samen met de Waterkubus vormt het Vogelnest een schitterend geheel, vooral 's avonds als ze allebei verlicht zijn.

Het stadion zelf zat bomvol, dus we moesten ergens helemaal bovenin een plekje zoeken. Alles was ook op grote schermen te volgen, dus je mist niks. Het was eigenlijk best leuk zo heel hoog, we hadden een goed overzicht op wat er gebeurde op het veld. Op de baan werden verschillende hardloopwedstrijden en handbikewedstrijden (racen in speciale rolstoelen, heel spectaculair om te zien) gehouden. Op het veld was er kogelstoten en speerwerpen. Natuurlijk werd er ook nu weer heel hard gejuicht, vooral als er Chinese sporters meededen. Vanuit de Nederlandse kranten heb ik begrepen dat er grote blikken vrijwilligers worden opengerukt om de stadions vol te krijgen. Dat klinkt zo negatief, in mijn beleving had in elk geval iedereen het ontzettend naar zijn zin, vooral als er een Chinees won. Dan werd er echt heel hard en oprecht gejuicht.

Na de wedstrijden zijn we nog wat over het terrein gelopen. En we waren niet de enige, er liepen duizenden mensen. Maar het terrein is zo groot dat het eigenlijk niet eens opvalt. De sfeer was heel vrolijk en open, met allerlei nationaliteiten door elkaar. Tussen de Waterkubus en het Vogelnest ligt een gigantisch plein, waar de grootste trekker een fontein is die op onverwachte momenten gaat spuiten op verschillende plekken en in allerlei richtingen. Het leuke van Chinezen is dat iedereen daar ongegeneerd van geniet en zowel jong als oud zich in het watervertier stort.

Ben benieuwd hoe dit terrein er straks gaat uitzien, na de Spelen. Ik vind het zelf een schitterend nieuw stukje Beijing en hoop dat ze er straks niet een al te groot circus van gaan maken.

En nog een foto van het Vogelnest in de avond.