14 september: Midherfstfestival

Stapels maankoeken in geschenkverpakking.

Vandaag is het Midherfstfestival, een van de belangrijkste feestdagen in China. Het Midherfstfestival wordt gevierd op de vijftiende dag van de achtste maand van de traditionele boerenkalender (die gebaseerd is op de maan en daarom ook wel maankalender heet). Dit jaar is dat dus op 14 september. In de periode van het Midherfstfestival zijn de oogsten zo'n beetje binnengehaald en wordt een lange periode van zware arbeid voor de boeren afgesloten. Het Midherfstfestival is dus een soort oogstfeest, maar wordt overal in China gevierd, ook in de steden.

Tijdens het Midherfstfestival is de volle maan het meest rond en staat hij het dichtst bij de aarde van alle volle manen in het jaar. Een geliefde activiteit is dan ook samen met je familie de volle maan bewonderen, terwijl iedereen zich ondertussen tegoed doet aan maankoeken. Dit zijn een soort gevulde ronde koeken, heel zwaar en met allerlei zoete of zoute vullingen. Al weken van tevoren zijn ze overal in China te koop, in luxe rode geschenkverpakkingen of gewoon los in een eenvoudig plastic bakje verpakt.

Hoezeer de volle maan en het Midherfstfestival leeft, bleek een paar dagen geleden in het Vogelnest. Het was een heldere avond en de maan stond al mooi te stralen. Op de grote videoschermen in het stadion werden op een gegeven moment beelden vertoond van die mooie maan. Het hele stadion - er waren voornamelijk Chinezen - barstte uit in een luid 'oooh' en 'aaah' en iedereen begon hard te klappen.

Om wat sfeer te proeven ben ik vandaag naar een park gegaan. Ik dacht dat ik hele groepen maankoeken etende Chinese families zou aantreffen, maar dat bleek toch niet het geval. Er zaten natuurlijk wel groepjes bij elkaar, maar toch niet heel anders dan anders. Lichtelijk gedesillusioneerd liep ik door het park, toen ik gebeld werd door mijnheer Wang die ik een paar weken eerder bij een tempel had ontmoet. Deze gepensioneerde leraar Engels wenste mij een heel goed Midherfstfestival toe en hij had een advies voor mij: ik moest vooral mijn ouders bellen vandaag, want dat was heel belangrijk op een dag als vandaag. En vooral wenste hij mij veel geluk en voorspoed toe. Zo kreeg ik toch nog het Midherfstfestival-gevoel.

Vanavond juist op het moment dat ik naar buiten wilde gaan om alsnog de maankoeken etende en volle maan bewonderende families gade te slaan, begon het hevig te waaien, te regenen en te onweren. Vanuit de flat zag ik nog net hoe iedereen naar binnen vluchtte. Nou ja, een ander jaar dan maar...


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over haar leven in China, waar zij woont samen met Yao Jianjun.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme. Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en verzorgt onder andere gastlessen over China op scholen. Kijk hier voor meer informatie.

Voor China-gerelateerde nieuwtjes en verhalen kun je Inge ook volgen via Twitter of Facebook

Nieuwsflash! De nieuwste editie van de Dominicus Reisgids China (november 2012) is uit en weer te bestellen bij o.a. Bol.com!

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog