21 september: De twee gezichten van Shanghai

Kip wordt geslacht op een markt in de oude stad. Hoezo tere kinderzieltjes?

Op zoek naar een zondagse antiekmarkt in de oude stad van Shanghai, verdwaalde ik in de wirwar aan kleine straatjes. Iedere keer als de doorgang zo nauw was dat ik dacht dat ik echt niet meer verder kon, bleek er toch altijd een nog krapper straatje te zijn waar ik verder kon lopen. Uiteindelijk werden de straatjes weer wat wijder en stuitte ik op een gewone markt.

Op Chinese markten gaat het er wel wat ruiger aan toe dan op de Leidse zaterdagmarkt. Een luid kakelende kip wordt resoluut de nek omgedraaid, geplukt en schoongemaakt terwijl het kippenbloed over straat stroomt. Verderop liggen de zogenaamde harige krabben, een specialiteit van Shanghai. En ja inderdaad, als je goed kijkt zijn ze licht behaard. Ze drijven in stapeltjes in een laagje water, hun scharen met touwtjes aan elkaar gebonden. Weer iets verder liggen een stuk of tien kwarteltjes al helemaal kaalgeplukt nog wat na te trillen.

In onze ogen ziet het er allemaal heel wreed uit, voor de Chinezen is het echter allemaal een bewijs dat het voedsel wat ze kopen ook daadwerkelijk vers is. Ondertussen worden de waren met een scherp oog keurend bekeken door de klant en wordt er stevig onderhandeld over de prijs.

Later in de middag ben ik in het Jing'an-park in het noorden van de stad. In dit park tegenover de Jing'an-tempel, een van de weinige tempels in de stad, wordt dit weekend het Shanghai Jazzfestival gehouden. De kaartjes zijn allang uitverkocht, en een tekst op een groot wit bord waarschuwt mensen vooral hun geld niet uit te geven aan kaartjes die zwart in het park verkocht worden, omdat die kaartjes toch geen recht op toegang geven. Er heerst een relaxte sfeer in het park. Een jazzbandje speelt aan een met lotussen bedekte vijver, mensen zitten aan de oever van de vijver op de rotsen te luisteren of liggen op het gras. Op een van de in het water uitstekende rotsen leest een man zijn krantje. De mensen zien er mooi en hip uit.

Een ruige markt in de smalle straatjes van de oude stad en een supertrendy jazzfestival in een mooi aangelegd groen park, het zijn wat mij betreft de twee gezichten die Shanghai keer op keer laat zien deze dagen.