30 september 2008: China heeft vakantie

Grote drukte op Dazhalan, een zijstraat van Qianmen Dajie.

Beijing. Morgen is het 1 oktober, de dag dat de oprichting van de Volksrepubliek China wordt gevierd. Daarom heeft bijna iedereen deze hele week vrij. Veel mensen gebruiken deze week om te reizen. En dat betekent grote drukte overal. Treinen en vliegtuigen zitten in deze tijd overvol, evenals hotels. Om over de drukte bij beroemde bezienswaardigheden maar niet te spreken.

Maar natuurlijk is niet iedereen op reis. Vandaag tijdens een wandeling door de hutongs was het een oase van rust. Hier en daar zaten wat mannen buiten aan kleine tafels te kaarten. Een paar oude vrouwtjes zaten op stoeltjes wat te kletsen. Uit een van de huisjes kwam het klikkende geluid van mahjongstenen, ergens anders was iemand aan het koken. Op een stoepje zat een jongetje van een jaar of acht met een grote teil vol speelgoed voor zich. Hij was heel ingespannen bezig water in een waterpistool te laten lopen. Tot ik voorbij kwam. "Een buitenlander, een buitenlander", riep hij plotseling opgewonden. "Kom snel kijken, een met blonde haren!!". Waarop er een klein meisje uit het huisje kwam gesneld om het wonder te aanschouwen. Het jongetje wist zich met zijn emoties geen raad, en begon opeens luid te gillen.

Naarmate ik dichter bij de onlangs gerenoveerde straat Qianmen Dajie kwam werd het geleidelijk steeds drukker. Deze beroemde straat en omgeving is bijna een jaar afgesloten voor het publiek geweest en sinds begin augustus dit jaar weer open. Sinds de heropening is de straat een topattractie in Beijing; iedereen wil die spectaculair gerenoveerde winkelstraat zien. Wat ooit een drukke straat was vol toeterende auto's, fietsers, brommers en smalle trottoirs waar voetgangers zich een weg baanden, is nu een voetgangersgebied geworden. De gevels zijn allemaal opgeknapt en de straat ziet er nu weer uit zoals hij er honderd jaar geleden uitgezien moet hebben. Althans, min of meer. Want zoals altijd als iets in China wordt gerenoveerd, gaat de ziel eruit. De gerenoveerde gevels zien er mooi uit, maar de oude rommelige winkeltjes van vroeger zijn verdwenen. Ervoor in de plaats komen moderne winkels die luxe producten verkopen.

Voor de gemiddelde Chinees geen probleem overigens. Dat bleek wel weer vandaag: hele volksmassa's wurmden zich gezellig door de Qianmen Dajie en de zijstraten. Geef mij dan toch maar die lekkere rustige hutongs...

www.mingbai.nl/weblog

Oase van rust in een hutong op een steenworp afstand van de drukte op Qianmen Dajie.