4 oktober: Shanghai vanuit de hoogte

Zicht op nachtelijk Shanghai vanuit Cloud 9 in de Jinmao-toren.

Letterlijk een van de hoogtepunten van Shanghai is een bezoek aan de Jinmao-toren. Deze imposante toren heeft 88 verdiepingen en is 420,5 meter hoog. Tot voor kort was dit het hoogste gebouw van China. Inmiddels heeft het ernaast gelegen Shanghai World Financial Center (492 meter hoog) deze status overgenomen.

In de Jinmao-toren is het hoogste hotel ter wereld gevestigd. Het super-de-luxe Grand Hyatt bevindt zich op de 53e tot en met de 88e verdieping. Voor een overnachting in de eenvoudigste kamer van het hotel betaal je hier ongeveer 350 euro. Wil je zicht op de rivier de Huangpu, dan kost dat nog eens 30 euro extra.

In de chique lobby van het hotel op de 53e verdieping is het uitzicht al heel mooi, maar echt spectaculair is het uitzicht vanuit de trendy bar Cloud 9 op de 87e verdieping. Stel je het maar voor: lounge-muziek, zachte stoelen en banken, nippend van een cocktail of genietend van tapas, terwijl beneden je de stad zich in al haar glorie uitstrekt. Vooral 's avonds heel mooi, als alle gebouwen uitgelicht zijn en over de donkere rivier met lampjes versierde boten heen en weer varen. Voor al dat moois betaal je natuurlijk een prijs: een kopje koffie kost hier zeven euro...

Is de 87e verdieping nog niet hoog genoeg, dan kun je naar het uitzichtplatform op de 88e verdieping. Dit is een geliefde bestemming onder Chinese toeristen en in drukke tijden - zoals nu tijdens de nationale vakantieweek - loopt de wachttijd makkelijk tot een paar uur op. Vandaag stonden de mensen tot ver buiten het gebouw geduldig uren op hun beurt te wachten. Mmm, dan is het uitzicht op de 87e verdieping onder het genot van een kopje koffie nog niet zo'n slecht alternatief.