6 oktober: Shanghai onder water

Kwallendans in het aquarium.

In het spiksplinternieuwe stadsdeel Lujiazui (Pudong) staat te midden van de wolkenkrabbers het Shanghai Ocean Aquarium, ook wel kortweg SOA genoemd - een voor Nederlanders wellicht nogal vreemde afkorting voor een aquarium.

De toegang tot het aquarium is vrij prijzig - 120 yuan ofwel circa 12 euro - en eerlijk gezegd viel het mij een beetje tegen. Waarschijnlijk ben ik al zo verwend door het immense aquarium in de dierentuin van Rotterdam dat er nog maar weinig tegenop kan. Hoewel, ik heb voor de eerste keer in mijn leven de Yangtzi-alligator gezien, een ernstig bedreigde diersoort. Hij zag er wel schattig uit: redelijk klein, een stompe snoet en een wat bedremmelde uitdrukking. Het paste helemaal bij zijn omschrijving waarin stond dat hij een enigszins timide karakter heeft en helemaal niet agressief is zoals dat bij de meeste krokodilsoorten het geval is. Ik neem voor mijn eigen gemoedsrust dan ook maar aan dat hij de twee eendjes die vrolijk in zijn bad rondzwommen geen veer zal krenken.

In het aquarium zijn verschillende zones aangelegd, waaronder naast een Chinese zone onder andere een Zuid-Amerikaanse, Australische, Afrikaanse zone enz. Naast allerlei vissen zie je hier bijvoorbeeld ook kwallen, zeehonden en pingu ïns die je met grote snelheid onder water kunt zien zwemmen. Dit laatste tot grote vreugde van een oudere dame, die naar iedere pingu ïn die voorbij zwom riep: "Hallo, hallo, hoe gaat het met je?"

Het paradepaardje van het aquarium is een onderwatertunnel van 155 m lang, de langste ter wereld. Hier kun je op een lopende band gaan staan (ik weet nu hoe een sushi zich moet voelen) die tergend langzaam de 155 m aflegt. Ondertussen heb je alle tijd om de vissen te bewonderen of een discussie op te starten over de vraag of "die haai nou aan het slapen is" ("welnee, haaien slapen niet"). Ik zou het eerlijk gezegd ook niet weten. En toevallig stond het oude dametje ook weer voor me, en kon ik behalve van de vissen ook van haar genieten terwijl zij tegen elke rog, haai, schildpad en alle andere bijzondere dieren waar haar oog op viel riep: "Hallo, hallo, gaat het goed met je?".