7 oktober: Even voorstellen - dit is Haibao

Vrolijke Haibao duikt overal in de stad op, zoals hier in het Luxun-park.

In 2010 vindt van 1 mei tot en met 31 oktober in Shanghai de World Expo 2010 plaats. Dat lijkt nog ver weg, maar de World Expo is in Shanghai al overal aanwezig. Niet in de laatste plaats in de vorm van dit grappige mannetje - Haibao.

Haibao is de mascotte van de World Expo 2010 en hij zit vol symbolische betekenissen. Zijn naam betekent in het Chinees "Schat die de gehele wereld toebehoort". Zijn uiterlijk lijkt op het Chinese karakter 'ren', wat mens betekent in het Chinees. Het idee hierachter is dat het de mensen zijn die het goede in het leven creëren en er ook van kunnen profiteren. Ook zijn blauwe kleur is niet toevallig. Deze kleur symboliseert onder andere de oceaan, de toekomst en de technologie - aspecten die allemaal belangrijk zijn voor havenstad Shanghai. Het sluit bovendien aan bij het thema van de World Expo 2010: "Better City, Better Life".

Dit gekuifde mannetje duikt overal in de stad op: in parken staan beelden van hem, hij staat afgebeeld op grote posters in de stad ter promotie van de World Expo en hij is de ster in een filmpje dat in de metro getoond wordt. In het filmpje zien we hem olijk door de wereld stappen. Waar hij komt verandert alles ten goede. Uit een lege kraan stroomt plotseling weer water, een dorre woestijn verandert in een groene oase en droge rivierbeddingen veranderen in kolkende rivieren.

Was het allemaal maar zo makkelijk.