16 oktober: Het Oude Zomerpaleis

Het Oude Zomerpaleis.

Het Oude Zomerpaleis ligt, net als de Botanische Tuin, in het noordwesten van de stad. Het was het paleis waar de keizers gedurende vochtige en hete zomers de hitte van de Verboden Stad ontvluchtten.

Voordat het in 1860 door Britse en Franse troepen helemaal aan puin werd geslagen - een vergeldingsactie - was het Oude Zomerpaleis het hoogtepunt van de Chinese landschapskunst. Er waren meren, tuinen, paviljoens en paleizen. Tot de bijzonderheden behoorde onder andere een groep gebouwen die ontworpen waren door de Italiaanse Jezu ïet Giuseppe Castiglione. Deze gebouwen waren ontworpen in 17de- en 18de-eeuwse barokstijl, maar hadden bijvoorbeeld wel daken in Chinese stijl. Ze stonden rond een fontein die ge ïnspireerd was op de fonteinen van Versailles.

Van al dat moois is praktisch niets meer over. Overal liggen brokstukken en hier en daar zijn bepaalde onderdelen gereconstrueerd. Zoals het Doolhof van de Tienduizend Bloemen met in het midden een marmeren paviljoen. De brokstukken van de indrukwekkende fontein zijn ook weer overeind gezet en vormen een magere herinnering aan wat ooit was. Verder is er bijvoorbeeld een heel uitgestrekt terrein waar de contouren te zien zijn van wat ooit het paleis is geweest waar de keizers en hun hofhouding woonden.

Wat is gebleven zijn de meren, gelegen in een eindeloos uitgestrekt terrein. In de zomer zijn de meren bedekt met lotussen met prachtige roze bloemen. Vandaag waren de lotussen al uitgebloeid. Bijna net zo'n vergane glorie als het park zelf.