20 oktober: Afscheid van een herfstig Beijing

Botanische Tuin in herfstkleuren.

De drie maanden zijn alweer voorbij! Toen ik hier kwam was het hoogzomer, vochtig en heet en stond alles in het teken van de naderende Olympische Spelen. Nu is het herfst, de Spelen zijn voorbij en de stad is weer teruggekeerd in zijn oude doen.

Elk seizoen in Beijing heeft zijn mooie kanten, maar de herfst vind ik toch wel een van de mooiste periodes. Het is al dagen overdag boven de twintig graden en er schijnt een aangenaam zonnetje. Het mooiste zijn echter de bomen waarvan de blaadjes momenteel in alle kleuren geel en rood kleuren.

Vandaag daarom nog een keer naar de Botanische Tuin gegaan om er de Tempel van de Slapende Boeddha te bekijken. De "rode blaadjes" zijn echt het kenmerk van dit heuvelgebied ten westen van het centrum. De souvenirshops bij de ingang bieden nu geplastificeerde kaarten met rode blaadjes te koop aangeboden met teksten als "Ik hou van je" en veel mensen liepen met takjes met rood gekleurde blaadjes rond.

Het was een beetje mistig vandaag, dus van schitterende vergezichten dit keer geen sprake. Maar er heerste een heerlijke rust in het park en rondom de tempel. Bij de hoofdhal van de tempel, waar een eeuwenoude liggende Boeddha is, stond een kleine delegatie boeddhistische monniken. Een van hen was heel oud en werd aan beide zijden ondersteund door twee dames. Speciaal voor deze eerbiedwaardige monnik werd het lint dat de toegang tot de tempel versperd weggehaald en hij mocht een dienst opvoeren vlak voor het eeuwenoude Boeddhabeeld. Dat was een mooi verstild beeld tijdens mijn laatste dag hier in Beijing.