22 januari: Voorbereiden op het Jaar van de Os

Vuurwerkverkoop in Beijing.

Nog een paar dagen en dan is het Chinees Nieuwjaar. Het jaar van de Os gaat dan van start. Het Chinees Nieuwjaar is de belangrijkste feestdag voor de Chinezen en wie maar even kan brengt deze dagen met zijn familie door.

Omdat veel Chinezen duizenden kilometers van hun woonplaats werken, vindt er in deze periode een ware volksverhuizing van miljoenen Chinezen op weg naar huis plaats. Bussen, treinen en vliegtuigen zitten overvol en voor de ticketkantoren staan lange, lange rijen. Niet zelden staan mensen uren te wachten om dan alleen te horen te krijgen dat de tickets naar hun bestemming zijn uitverkocht.

Overal is het duidelijk te merken dat het Chinees Nieuwjaar in aantocht is. Voor supermarkten en op straatmarkten worden roodgekleurde posters verkocht met de karakters 'Xin Nian Kuai Le' (Gelukkig Nieuwjaar) en 'Fu' (Geluk). En koeienafbeeldingen spelen in verband met het jaar van de Os natuurlijk een belangrijke rol. Kleurige posters met koeien, kussenslopen met koeien, sleutelhangers met koeien, koeienbeeldjes, enz. zijn overal te koop, allemaal in de kleur rood, de kleur van geluk.

Ondertussen sleept iedereen hier rond met grote rode geschenkdozen vol luxe fruit, koeken of drank, megagrote flessen dure wokolie en andere geschenken die het thuisfront zeker zal waarderen. In de vroege ochtend hoor je al het geratel van koffers op wieltjes die worden voortgetrokken door mensen op weg naar hun geboortedorp- of stad.

En ondertussen begint het openbare leven geleidelijk stil te staan. Het is minder druk in het openbaar vervoer, kleine winkels en restaurants sluiten hun deuren. Het personeel is voor een paar dagen per jaar even naar huis om bij de familie te zijn.