29 januari: Tempelmarkt bij het Altaar van de Aarde

Verkoop van draken op de tempelmarkt.

Terug in Beijing. Wat meteen opvalt na een paar dagen op het platteland is de grote hoeveelheden siervuurwerk die in Beijing wordt afgestoken. Natuurlijk wordt er ook veel geknald, maar in de avond wordt de hemel regelmatig verlicht met mooie 'vuurwerkbloemen', zoals de Chinezen het noemen. Dat is een luxe die de meeste boeren zich niet kunnen veroorloven.

Een van de tradities van het Chinese Nieuwjaar is dat er bij tempels markten worden gehouden. Een van de grootste in zijn soort in Beijing is de tempelmarkt bij het Park van het Altaar van de Aarde in het noorden van de stad.

Zo'n tempelmarkt kun je eigenlijk maar met één woord omschrijven: gekkenhuis! Duizenden en duizenden mensen persen zich door de anders zo rustige lanen van het park langs honderden marktkraampjes waar van alles verkocht wordt: grote op de wind ronddraaiende stoffen bloemen op een stokje, carnavalsmaskers, roze hoedjes, namaakbloemen, heel veel speelgoed, punkpruiken, hoge houten, felgekleurde molentjes die ratelend ronddraaien als je er mee rondrent, mutsen in de vorm van een beer, een vos, een leeuw...

Behalve de kramen zijn er ook nog allerlei mensen die rondlopend deze dingen aan het verkopen zijn. En gekocht wordt er! Vooral de houten molentjes zijn erg populair, maar de nepbloemen en dierenmutsen vinden ook gretig aftrek. In de bomen hangen rode lampionnen, boven de lanen zijn honderden waaiers gespannen.

Op diverse plaatsen in het park staan podiums waar optredens worden gegeven: hier wordt sierlijk gedanst met gele waaiers, daar staat een rockbandje zich uit te leven en weer ergens anders mag het publiek zelf aan de slag met de karaoke-microfoon. En natuurlijk kun je er eten: gesuikerde appeltjes op een stokje, worstjes op een stokje, stukjes lamsvlees op een stokje, bami, suikerspinnen, grote roze lollies, en nog veel meer.

Punt van rust is het altaar van de Aarde zelf. Daar wordt wierook geofferd voor de beeltenis van een os, het is dit jaar immers het jaar van de os. Maar direct om het altaar heen kun je ballen gooien, schieten, nog meer spullen kopen... kortom: een gekkenhuis, maar wel een heel vrolijk en blij gekkenhuis.

Happy 'Niu' Year! (Niu betekent 'os' in het Chinees.)