30 januari: De vijfde dag van het Nieuwe Jaar

Op de vijfde dag van het Nieuwe Jaar wordt overal veel vuurwerk afgestoken.

De vijfde dag van het Nieuwe Jaar is een belangrijke en feestelijke dag van het Lentefestival, dat in totaal vijftien dagen duurt.

Het is de geboortedag van de God van de Welvaart, en ook de dag dat de draad van het leven van alledag weer wordt opgepakt. In het noorden eet men traditioneel op deze dag jiaozi (gevulde, gekookte deeghapjes). Veel winkels die gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar gesloten waren, openen weer hun deuren. Voor de meeste mensen is het de laatste van de vijf vrije dagen die tijdens het Lentefestival worden gegeven.

Deze feestelijke dag gaat gepaard met het afsteken van heel veel vuurwerk. Overdag hoorde je overal het geknal van duizendklappers, maar in de avond ging men pas echt goed los. Rond half acht, zo net na het avondeten, ging het eerste siervuurwerk de lucht in en dat hield aan tot zeker een uur of half elf.

Grote dozen met vuurwerk werden naar buiten gesleept en de ene na de andere doos werd aangestoken. Zo'n doos staat garant voor een ware vuurwerkshow, de ene nog spectaculairder dan de andere. En de duizendklappers werden nu met tientallen tegelijk afgestoken. Je kunt je het kabaal misschien voorstellen.

Het is nu elf uur 's avonds, het geknal wordt langzaam minder, maar is nog zeker niet voorbij. Daar steken onze Nederlandse oudejaarsnachten wel wat schraal bij af.

Vanaf morgen neemt het leven weer zijn gewone gang, maar het Lentefestival is nog niet voorbij. Dat is pas op de vijftiende dag van het Nieuwe Jaar, als het Lantaarnfestival gevierd wordt.