4 februari: De markt van Laiguangying

De markt van Laiguangying.

In een verre oostelijke buitenwijk van het Chaoyang-district in Beijing wordt dagelijks de markt van Laiguangying gehouden. Op een gigantisch terrein verkopen boeren hier rechtstreeks hun producten.

De markt bestaat uit een gedeelte in de buitenlucht waar de boeren voornamelijk hun groente, fruit, noten en zaden verkopen. Er is ook een overdekte hal, waar je terecht kunt voor vlees, tofu, kruiden, huishoudelijke apparatuur, kleding, enz. En dan is er nog een hele rits kleine winkeltjes waar je bijvoorbeeld mobiele telefoons kunt kopen, speelgoed en nog meer kleding en huishoudelijke apparatuur.

De boeren verkopen hun waren voornamelijk aan eigenaren van de duizenden kleine winkeltjes in de stad. De winkeliers komen van heinde en verre naar de markt om hier hun kleine, witte busjes vol te laden met etenswaar en andere goederen. Ook particulieren komen er graag, want nergens kun je zo goedkoop inkopen doen als op de markt van Laiguangying.

Het is een ruige markt en de concurrentie is moordend. Iedereen biedt immers dezelfde tomaten, paprika's, komkommers en pompoenen aan. Op de gezichten van de marktlui is het harde boerenbestaan duidelijk af te lezen. Hun wangen zijn dieprood en nu met de kou vaak beschadigd door de schrale lucht. De modderige paden zijn bezaaid met groentenafval en plastic zakken. Er wordt flink gerocheld en gespuugd. Wat dat betreft is het niet de meest hygiënische omgeving om je boodschappen te doen.

In de verte rukt de stad op, direct rondom de markt verrijzen luxueuze nieuwbouwwijken en een golfbaan. De vraag is hoelang de markt nog op deze plek zal kunnen blijven.

Deze scharrelaars bezoeken ook graag de markt van Laiguangying.