9 februari: 15de dag van het nieuwe jaar, Lantaarnfestival

Drakenlantaarn op het Lantaarnfestival in Yanshan.

Vandaag is de 15de dag van het Chinese Nieuwjaar, wederom een belangrijke feestdag en tevens de laatste dag van het nieuwjaarsfeest.

Op de 15de dag - de dag van de eerste volle maan van het nieuwe jaar - wordt het Lantaarnfestival gevierd. In parken zijn felgekleurde, verlichte lantaarns tentoon gesteld. De lantaarns worden gemaakt in de meest uiteenlopende vormen en maten - pagodes, bloemen, draken, vogels, enz. - en is het werk van vaklui. Vooral op het platteland maken kinderen zelf ook kleine lantaarns, waar ze in de avond buiten mee rondlopen. Vaak zijn er ook parades en worden er leeuwendansen gehouden.

Natuurlijk hoort bij een speciale dag ook weer een speciaal gerecht. Op deze dag eet men yuanxiao. Dit zijn balletjes die gemaakt zijn van kleefrijst en gevuld worden met zoete sesampasta, pinda's, groenten of vlees. In het Chinees wordt het feest daarom ook wel Yuanxiao Jie genoemd.

Ik ben in Yanshan geweest, in het district Fangshan op zo'n 35 kilometer van het centrum van Beijing. In een soort sportpark waren de lantaarns tentoongesteld, waaronder een lantaarn in de vorm van de futuristische Televisietoren van Shanghai en een lantaarn die de lancering van de vorig jaar in oktober gelanceerde raket Shenqi moest voorstellen, maar die door zijn grote ronde kop meer weg had van een gigantische lucifer.

De lantaarns vielen wat tegen, maar extra leuk was het eetstraatje op het plein voor het Yanshan-park en de markt die gehouden werd in het park. Het eetstraatje bood een aaneenschakeling van eetstalletjes waar je de meest uiteenlopende gerechten kon krijgen: insecten op een stokje, geroosterd en gekruid lamsvlees, bakken mihoen, suikerspinnen, toufu-gerechten, enz. De grond was bezaaid met stokjes en afval en het was een drukte van belang. Iets verderop was een hele grote openlucht boekenmarkt en in het park waren allemaal stalletjes waar je kon schieten, een soort spookhuis bezoeken of (nep-)antieke snuisterijen kopen.

En verder werd er weer ongelooflijke hoeveelheden vuurwerk de lucht ingeschoten. Vanaf morgen gelden weer de strenge beperkingen ten aanzien van het afschieten van vuurwerk. Eindelijk weer wat rust na avond aan avond het geknal van de zoveelste duizendklapper te hebben moeten ondergaan.

http://www.mingbai.nl/weblog.html

Een traditionele rode lantaarn.