9 februari: Gebouw CCTV-complex Beijing afgebrand

Filmpje van de brand op internet.

Terwijl overal in de stad volop vuurwerk werd afgestoken in verband met het Lantaarnfestival - de laatste feestdag van het Chinese Nieuwjaar - brandde in het centrum een gebouw dat onderdeel uitmaakt van het nieuwe complex van de Chinese staatstelevisie CCTV geheel af.

De brand ontstond rond half negen 's avonds. Volgens ooggetuigenverslagen leek de brand eerst goed beheersbaar, maar binnen een paar uur stond het hele gebouw als een brandende fakkel in lichterlaaie. Veel mensen dachten eerst dat het om het hoofdgebouw van het CCTV-complex ging, dat ontworpen is door Rem Koolhaas en Ole Scheere van het Rotterdamse architectenbureau OMA. Het gaat echter om het tot het CCTV-complex behorende maar losstaande Mandarin Oriental Hotel, een luxe vijfsterrenhotel dat in de zomer van 2009 opgeleverd zou worden.

Ik hoorde pas rond 01.00 uur 's nachts van de brand en besloot te gaan kijken. In de omgeving van het CCTV-complex waren de wegen allemaal afgesloten, inclusief het oostelijke deel van de derde ringweg - een belangrijke verkeersader. Bij de afsluitingen stonden veel politiebusjes en -auto's met zwaailichten. Uiteindelijk lukte het toch om het afgebrande gebouw te zien. Op dat moment leek het vuur grotendeels gedoofd, hoewel halverwege het gebouw nog wel vuur brandde en je overal rook uit het gebouw zag komen. Er stonden nog wat journalisten en fotografen, maar verder was het rustig.

Interessant was wat er op internet gebeurde. Duizenden mensen zijn op de brand afgekomen en plaatsten al heel snel na de brand nieuws, foto's en filmpjes. In eerste instantie werd op de homepage van de nieuwssite www.sina.com.cn melding gemaakt van de brand, maar na een paar uur was dit nieuws van de site verdwenen. Sommige filmpjes over de brand die op internet waren geplaatst waren ook na een tijdje geblokkeerd en ik weet in elk geval van één blog waarvan de inhoud geblokkeerd werd. Officiële media werd opgeroepen alleen nog maar nieuwsberichten van het staatspersbureau Xinhua te gebruiken en geen eigen reportages te plaatsen.

Terwijl ik dit schrijf is het inmiddels de volgende dag 10 februari, half twaalf in de ochtend. Het is nog steeds onduidelijk of er doden of gewonden zijn gevallen. In een van de eerste nieuwsberichten van Xinhua over dit onderwerp staat dat er sprake is van zeven gewonden, maar een later bericht van de staatskrant China Daily meldt dat er geen gevallen bekend zijn van gewonden. Tegelijkertijd circuleert op internet via niet-officiële sites het bericht dat er in elk geval één brandweerman zou zijn omgekomen. Ook over de oorzaak van de brand is nog geen officiële mededeling gedaan, maar het vermoeden is dat de brand veroorzaakt is door vuurwerk dat in de omgeving werd afgestoken.

Filmpjes op Youtube (op de achtergrond zie je dat er ook vuurwerk wordt afgestoken)

Site Mandarin Oriental Hotel Beijing (het afgebrande gebouw staat links van het immense hoofdgebouw.)

Bericht op Xinhua en later officieel bericht op China Daily

http://www.mingbai.nl/weblog.html

Een wat wazige foto van het afgebrande gebouw rond 01.00 's nachts. Je ziet veel rook en hier en daar nog vuur. Rechts contouren van het hoofdgebouw van CCTV.