10 februari: De dag na de brand bij het CCTV-complex

Zicht op het hoofdkantoor van CCTV, met links het ongeschonden hoofdgebouw en rechts het uitgebrande gebouw.

Gisteravond rond half negen, op het hoogtepunt van het Lantaarnfestival, vatte een gebouw van het CCTV-complex in het centrum van de stad vlam en brandde geheel af. Het betrof het nog in aanbouw zijnde luxe vijfsterrenhotel Mandarin Oriental Hotel, dat in de zomer van 2009 opgeleverd zou worden.

Na alle onduidelijkheid en geheimzinnig gedoe (pers die niet vrij over het onderwerp mocht schrijven, onduidelijkheid over oorzaak en eventuele gewonden/doden, enz.) van gisteren, is er vandaag een en ander duidelijk geworden.

Het blijkt dat vuurwerk de oorzaak is van de brand, zoals al direct werd vermoed. Gisteravond werden er tijdens de feestelijkheden van het Lantaarnfestival grote hoeveelheden vuurwerk de lucht ingeschoten. Volgens het staatspersbureau Xinhua heeft een hooggeplaatst medewerker van de staatstelevisie CCTV op eigen houtje een bedrijf ingehuurd om een groots vuurwerk af te steken op een open terrein vlakbij het bijna voltooide gebouw. Dergelijk groots vuurwerk mag niet zonder toestemming worden afgestoken, en daarmee was dit vuurwerk een illegale activiteit met verstrekkende gevolgen.

Eén brandweerman is omgekomen bij de brand, zeven andere mensen zijn gewond geraakt. Het gebouw - 30 verdiepingen en bijna 200 meter hoog - is volledig afgebrand. CCTV heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar het laatste woord is hier natuurlijk nog niet over gezegd.

Ik had graag een filmpje van Youtube willen laten zien waarop heel goed te zien wat een groots vuurwerk er vlak bij het gebouw werd afgestoken. Gisteravond laat was het filmpje nog te zien via internet, maar veel links naar de filmpjes van Youtube over de brand zijn in China nu geblokkeerd. Ik denk dat dit het filmpje is, probeer zelf maar even: Beijing is on Fire part 1.

www.mingbai.nl/weblog

Detail van het afgebrande gebouw.