12 februari: Regen

Eindelijk kon de paraplu weer eens uit de kast.

Vandaag regent het.

Lekker belangrijk, denk je misschien. Maar in Beijing heeft het de laatste maanden nauwelijks geregend. Alles is droog, dor en stoffig. Zeker als het waait, is alles in huis al snel bedekt met een dun laagje stof.

Afgelopen week was de droogte nieuws in China. In sommige provincies in het noorden van China had het al meer dan honderd dagen niet geregend. Gevreesd wordt dat de grote delen oogst van wintergraan verloren gaat als het niet snel gaat regenen.

Inmiddels is men begonnen met irrigeren. Een logische zaak, zou je denken, waar je niet vroeg genoeg mee kan beginnen als er oogsten op het spel staan. Maar zo evident is dat niet: in een verslag van de staatskrant China Daily vertelt een boerin in de provincie Henan dat het gewoonweg te koud was om te irrigeren, het water was bevroren.

De droogte in het noorden, waar acht provincies mee te maken hebben, staat nu al te boek als de ergste droogte sinds vijftig jaar. De regering probeert de droogte nu te bestrijden, o.a. door kunstmatig regen op te wekken. Daarna heeft het hier en daar licht geregend, maar dat is niet genoeg. Een boer vertelt tegen China Daily dat het minstens vijftien dagen achter elkaar zou moeten regenen om de situatie te doen verbeteren.

De weersverwachting voor Beijing voorspelt in elk geval niet heel veel kans op regen, hooguit volgende week een hele kleine kans op sneeuw. Dat betekent in elk geval dat het dan voorlopig voorbij is met het bijna lenteachtige weer van de laatste dagen en een terugkeer van de winter voor de deur staat.

www.mingbai.nl/weblog