19 februari: De nieuwe Pekinees

Een stoere outfit voor deze Pekinees.

Steeds meer mensen in Beijing hebben tegenwoordig een hond. Of nou ja, hond - hondje. Want honden kosten natuurlijk geld, en een kleine hond eet een stuk minder en bovendien: het houden van grote honden is officieel verboden.

De maximale toegestane hoogte is 35 centimeter, en er zijn meer regels. Zo geldt er in negen districten in Beijing een heuse één-hondpolitiek, die werd ingesteld in 2006 nadat er zich veel gevallen van hondsdolheid voordeden. (Nee, ik begrijp ook niet hoe het hebben van slechts één hond hondsdolheid kan verminderen, het lijkt mij eerder een kwestie van verplicht vaccineren.)

Ondanks het verbod op grote honden zie ik regelmatig grote exemplaren; vanmiddag stoof er nog een veel te dikke labrador vrolijk kwispelend en blaffend de lift van de flat in. Maar vaker hebben de mensen kleine hondjes, variërend van nuffige minipoedels tot vadsige pekineesjes.

Vooral de oudere mensen hier in de flat sjouwen eindeloos rond met hun beestje over het plein voor de flat. Ze praten ertegen alsof het kinderen zijn: "schiet nou eens even op", riep een mevrouw vandaag geërgerd uit tegen haar hondje, dat iets verderop uitgebreid de stoep aan het besnuffelen was. Eén man drijft zijn hondje altijd met zachte hand vooruit met behulp van een dun twijgje - niet gemeen hoor - maar het deed me heel erg denken aan hoe boeren op het platteland varkentjes vooruitdrijven.

Heel erg creatief in het bedenken van namen voor het kleine grut zijn de meeste mensen niet. Meestal heten de mormeltjes Baobao of Xiaobao (wat allebei 'schatje' betekent), en soms ook gewoon Gou of Xiaogou (wat respectievelijk 'hond' en 'hondje' betekent).

Baobao, Xiaobao en Gou worden verder verschrikkelijk in de watten gelegd. Met het koude weer krijgen de meesten een warm pakje aangemeten. Ik heb al de vreemdste creaties gezien, laatst zelfs één met een capuchonnetje op zijn rug. Sommigen zien er heel hip uit, zoals de witte, fluffige poedel die parmantig rondliep in een rood jasje afgezet met groene biesjes. Of stoer, zoals de 'militair' op de foto. Vorig jaar in Harbin zag ik er zelfs eentje met overschoentjes aan! Maar ja, daar is het dan ook overdag twintig graden onder nul.

www.mingbai.nl/weblog