19 juni 2009: Griepcontrole

Informatiefolder over de H1N1-griep

Op internationale vluchten die China binnenkomen wordt van alle passagiers de temperatuur gemeten in verband met de H1N1-griep. Ook ons vliegtuig - dat uit Frankfurt kwam - ontkwam er niet aan. Toch wel even spannend, want iedereen met een temperatuur hoger dan 37,5 graden wordt onherroepelijk uit het vliegtuig gehaald voor verdere controle. En met een beetje pech moet je vervolgens zeven dagen in quarantaine of je kunt het aanbod accepteren de eerste vlucht terug naar huis te nemen.

Direct na de landing kwam er een heel team in het wit geklede koortsopnemers het vliegtuig in, allen met een mondkapje voor en bewapend met een soort temperatuurpistool. Dat word op je voorhoofd gericht en neemt binnen een seconde de temperatuur op. Gelukkig waren er in ons vliegtuig geen gevallen van koorts, want zelfs als je zelf geen koorts hebt maar je hebt vlakbij iemand gezeten die koorts heeft ben je het haasje.

Daarna was het nog niet gedaan met de controle. De luchthaven leek meer op een ziekenhuis dan op een vliegveld. Overal stonden in smetteloos wit of bleekgroen geklede luchthavenmedewerkers, allemaal met mondkapjes voor. Iedereen moest in de rij gaan staan voor een tweede temperatuurmeting, waarbij je ook een formulier moest inleveren met een verklaring dat je geen griepsymptomen hebt of de afgelopen zeven dagen hebt gehad. En een adres waar je te bereiken bent voor het geval er tóch iemand met griep in je nabijheid heeft gezeten.

Nadat we deze barrière genomen hadden, was er nóg een temperatuurmeting. Hierbij liep je door een poortje waarbij de temperatuur werd opgenomen. Ik liep er ongehinderd doorheen, maar bij een meisje achter mij begon de apparatuur luid te piepen. En ja hoor, ze werd apart genomen voor verdere controle. Een buitenlandse jongen die foto's aan het maken was van de apparatuur werd gemaand zijn camera onmiddellijk weg te stoppen. Aan de schampere uitdrukking op zijn gezicht toen hij zijn camera wegdeed was af te lezen dat hij het maar stom vond dat hij geen foto's mocht maken.

Wat mij opviel was dat iedereen de metingen zonder morren onderging. Ik denk niet dat in Nederland iedereen zo geduldig in de rij blijft staan om tot drie keer toe je temperatuur te laten meten met het risico een week in eenzame afzondering te moeten doorbrengen.

www.mingbai.nl/weblog