29 juni 2009: Op de sportschool

De ingang van de sportschool

Beijing. Sinds een paar dagen ben ik lid van de sportschool dat bij het complex hoort waar ik woon. Je kunt er zwemmen, fitnessen, rpm-en en groepslessen volgen, waaronder yoga, tango en steppen.

Het is allemaal heel klein en het is het nèt niet, maar daarom juist zo leuk. Aan de muur hangen posters van veel te sexy dames (gespierd dat wel, maar ja - met string en in pikante houdingen). En van veel te brede mannen (met van die korte benen en veel te kleine hoofden in verhouding tot hun gespierde torso). De airco staat er nooit aan, omdat het management ervan overtuigd is dat de koude lucht niet goed is voor de huid wanneer je veel zweet.

Het gaat er heel anders aan toe dan bij onze Nederlandse sportscholen. Sommige mensen hebben sportkleding aan, maar velen komen in hun gewone kleding binnenvallen en beginnen dan te sporten. Ik heb een groepsles steppen gezien waarbij alleen de lerares gehuld was in blitse sportkleding. De rest stond in zomerjurken en vrijetijdskleding mee te sporten, sommigen op blote voeten.

Vandaag heb ik gezwommen in het piepkleine zwembad. Dat was wel erg lekker met die hoge temperaturen, maar zoals overal in China wordt ook hier gerocheld. Bovendien worden de neuzen geleegd in de roosters die rond het zwembad zijn aangebracht (van die roosters om het water af te voeren). Nou goed, zolang ze het maar niet in het water doen kan ik er nog (net) mee leven.

Na het zwemmen en douchen moest ik nog even naar de wc. Op het damestoilet waren twee wc's. Eentje was bezet, op de ander hing een briefje dat hij buiten gebruik was. Terwijl ik geduldig op mijn beurt aan het wachten was, begon het meisje dat op de wc zat tegen me te praten. Ik begreep eerst niet wat ze zei, en toen zei ze: "Double U C, next door, die mag je gebruiken." En ik zag dat ze door een spleetje in de deur naar me aan het turen was. Ik antwoordde in het Chinees dat die buiten gebruik was, maar "nee, nee", ik kon hem echt gebruiken.

Terwijl ik boven de wc hurkte (het zijn van die Franse hurkwc's) knoopte het meisje (dat dus ook nog steeds op de wc zat) een gesprekje met me aan. Waar ik vandaan kwam, of ik hier woonde en welke medewerker van de sportschool mij het lidmaatschap had verkocht. En dat het vandaag zo warm was. En dat ze mijn Chinees zo goed vond. En dat haar Engels heel slecht was. En...

Ik was inmiddels klaar en wilde wel weg, maar vond het een beetje onbeleefd er zomaar opeens vandoor te gaan. Daarom kondigde ik mijn vertrek maar aan: "Nou, ik ga hè." Waarop het meisje erg moest giechelen.

Toen ik later de sportschool verliet, stond er een meisje achter de balie die mij een blik van verstandhouding toewierp en erg enthousiast "tot ziens!" riep. Dat móet mijn wc-vriendin geweest zijn.

www.mingbai.nl/weblog