10 augustus 2009: Voorlichtingsfilmpjes in de metro van Beijing

Shot uit een voorlichtingsfilmpje over H1N1

Beijing. Omdat ik tegenwoordig ver van het centrum woon - 20 kilometer maar liefst - breng ik heel wat uurtjes door in de metro om in de stad te komen. Alle tijd dus om de vele voorlichtingsfilmpjes te bekijken die in de metro op flatscreens worden vertoond. Meestal zijn het zeer beeldende tekenfilmpjes, die erg grappig zijn om naar te kijken.

Zo is er het filmpje over hoe je te beschermen tegen het H1N1-virus en wat je wel en niet moet doen. In dit filmpje worden de hoofdrollen gespeeld door een paar varkentjes en wat konijntjes. Terwijl de tekst - een rap - luidt "zorg ervoor dat je goed uitrust en regelmatig ontspant", zien we een varkentje in een luie stoel zitten met een koptelefoon op, kopje thee erbij, zijn ogen vredig gesloten. Later zien we een varkentje dat zich overduidelijk heel beroerd voelt en luid in een zakdoek snuit - een van de adviezen - om de zakdoek vervolgens in een grote blauwe vuilnisemmer te deponeren - een van de andere adviezen. Nog weer later staat het varkentje met een mondkapje voor bij de bushalte te wachten op de bus samen met twee nietsvermoedende konijntjes. Als hij opeens luid moet niezen dringt het gruwelijke besef tot de konijntjes door dat het varkentje misschien ziek is, en ze rennen meteen hard en met luide kreten van alarm van hem weg. Ofwel, meng je niet in grote massa's als je ziek bent.

In een andere tekenfilm zien we hoe een oud dametje in een klein steegje wordt beroofd door twee overduidelijke boeven, compleet met panty over hun hoofd getrokken. Gelukkig loopt er net een slimme jongeman voorbij die meteen 110 (de politie) belt - waarbij je dan opeens heel groot 110 met uitroeptekens eromheen in beeld ziet verschijnen. Direct arriveert de politie met gillende sirenes op de plaats des onheils, waar de twee boeven nog steeds het oude vrouwtje aan het overvallen zijn. De boeven worden ingesloten en opgepakt, een mes ligt te blinken op straat en het oude dametje en de slimme jongeman leggen hun getuigenis af aan de stoere en rechtvaardige politiemannen.

Een tekenfilm die ik erg grappig vind maar die eigenlijk wel wat verontrustend is, gaat over "wat je moet doen als er brand uitbreekt in de metro". Daar sta je dan, ingeklemd tussen honderden andere metrogangers, naar zo'n filmpje te kijken. De hoofdpersoon in dit filmpje reageert overal nogal hysterisch op, en als gevolg van zijn hysterie zien we hem bijna in vlammen opgaan, klem zitten tussen een deur, bijna platgedrukt worden tussen allemaal mensen. Nee, zo moet het dus niet, is de boodschap van het filmpje. Ik kijk om me heen in de overvolle coupé, zie al die mensen en voel me opeens erg ongemakkelijk.

www.mingbai.nl/weblog