12 augustus 2009: Burn Ointment

Doosje van de Burn Ointment

Beijing. Een paar maanden geleden ontplofte de thermosfles met heet water en stroomde het hete water over mijn benen. In allerijl heb ik toen bij de apotheek een middeltje gekocht in de hoop de schade te beperken. Ik kwam thuis met een doosje waarop stond 'Burn Ointment' met daarin een zalfje dat ik op mijn benen kon smeren.

Gisteren vond ik opeens het doosje weer terug, zonder de zalf erin. Ik had het doosje namelijk niet bewaard om de zalf maar om het doosje zelf. Of meer eigenlijk, om de Engelse gebruiksaanwijzing die op het doosje staat:

BURN OINTMENT
Feat crowd: Light degree burn, burn crowd, outside use in burn, burn create noodles, everyday create noodles not to tie up 2-3 times.

Het is een van de mooiste voorbeelden van chinglish die ik in lange tijd gezien heb. Chinglish is een tekst die vertaald is van het Chinees naar het Engels. Aan de Engelse tekst is vaak geen touw vast te knopen, omdat degene die het vertaalt heeft absoluut geen idee heeft wat die Engelse woorden allemaal betekenen.

Maar naast de gebruiksaanwijzing bevat het doosje meer moois om naar te kijken. Zo is de O van Ointment geen letter maar een rond plaatje, een foto van een jonge vrouw met een exotische roze hoofdtooi met kralenstrengen die van de hoofdtooi over haar voorhoofd vallen. Aan beide zijden vallen langere strengen naar beneden versierd met witte balletjes. Dit is geen Chinese vrouw, maar een vrouw die behoort tot een van de niet-Chinese volken in het westen van China. Ze drukt een fragiel ogend lapje zijde zachtjes tegen haar wang en kijkt verleidelijk de camera in.

Die O wil zoveel zeggen als: Beste gebruiker, dit zalfje is gemaakt met ingrediënten uit het verre westen van China volgens een eeuwenoud recept, als je dit gebruikt is het zo verzachtend als een stukje zijden stof tegen je huid.

Het merknaam van de burn ointment is heel toepasselijk: MYSTIQUE. Inderdaad al met al heel mystiek en ondoorgrondelijk.

Maar hoe dan ook, het verkoelende zalfje heb ik destijds op mijn benen gesmeerd en het leek goed te helpen. Niet alleen fysiek maar vooral ook moreel: elke keer als ik de gebruiksaanwijzing las, moest ik weer lachen. Nog steeds trouwens.

www.mingbai.nl/weblog