5 september 2009: Voorbereidingen 60 jaar Volksrepubliek

Helikopterformaties boven Tongzhou

Beijing. Regelmatig wordt de stilte boven Tongzhou (het district waar ik woon) verstoord door formaties van tientallen helikopters, straaljagers en militaire vliegtuigen. Er wordt geoefend voor een grote vliegshow die zal plaatsvinden op 1 oktober, de dag van de viering van de stichting van de Volksrepubliek.

Dit jaar wordt deze extra dag extra groots gevierd, want dan is het zestig jaar geleden dat de Volksrepubliek werd uitgeroepen. Overal in de stad zie je al duidelijk dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Zo is vandaag en morgen het gebied rondom het Plein van de Hemelse Vrede helemaal afgesloten, zodat er geoefend kan worden voor de grote militaire parade.

In de metro worden nu regelmatig heroïsche filmpjes getoond van het historische moment dat de Volksrepubliek werd uitgeroepen op 1 oktober 1949: je ziet soldaten van het Volksbevrijdingsleger die geëmotioneerd met de rode vlag van de Volksrepubliek zwaaien op het moment dat Mao de Volksrepubliek uitroept, het Chinese volk dat zich massaal juichend verzamelt op het Plein van de Hemelse Vrede, menigeen met de tranen in de ogen, Chinese leiders die elkaar met een dankbare blik in de ogen aankijken: eindelijk, het is zover - de communisten hebben gezegevierd...

In de stad zie je nu steeds vaker grote groepen Chinese toeristen die banieren bij zich dragen die ze bij belangrijke bezienswaardigheden in de stad ontrollen en er groepsfoto's mee maken. Bij het Nationaal Theater (ofwel "het ei") zagen we bijvoorbeeld een grote groep medewerkers van de spoorwegen uit Harbin (Noord-China) die jolig poseerden met een rood banier waarop in grote witte karakters stond: "de spoorwegarbeiders van Harbin vieren zestig jaar Volksrepubliek".

Voor de Chinese Communistische Partij móet deze dag slagen. Het weer mag in elk geval geen roet in het eten gooien. Het Beijing Weather Modification Office heeft al aangekondigd dat men in geval van regen het weer zal proberen te manipuleren. Dit alles zodat op het moment dat president Hu Jintao zijn speech geeft met aansluitend de grote militaire parade voor het Plein van de Hemelse Vrede er geen regen zal vallen.

www.mingbai.nl/weblog