1 oktober 2009: Viering 60 jaar Volksrepubliek

Parade bij het Plein van de Hemelse Vrede

Beijing. Eindelijk is het dan zover, de dag dat gevierd wordt dat zestig jaar geleden de Volksrepubliek China werd uitgeroepen door Mao Zedong.

De afgelopen weken zijn de Chinezen flink voorbereid op dit feest. Vooral in Beijing natuurlijk, waar allerlei grote festiviteiten plaatsvinden. In de metrostations hangen al maanden posters waarop voor de Communistisch Partij belangrijke gebouwen en plekken in de stad zijn afgebeeld, met daaronder steevast de tekst: 60 jaar Volksrepubliek. Op de televisie worden ook al weken feestelijke shows uitgezonden die in het teken van de viering staan.

Ik heb al een paar keer vol verbazing naar zangshows gekeken waarin allerlei koren hun liefde voor het vaderland bezingen. Zo was er het koor van gepensioneerde arbeiders - de vrouwen gehuld in hemelsblauwe gewaden - die vals en vol overgave "China, mijn China, vandaag is het je verjaardag" zongen. Van achter hun rug haalden ze plotseling rode bossen bloemen tevoorschijn die ze voor zich hielden terwijl ze zachtjes op de muziek mee begonnen te deinen. Het mannenkoor van het tropische eiland Hainan maakte ook indruk met het bezingen van de beroemdste berg van het eiland: "Vijhijhijfvingerberg, oh, Vijhijhijfvingerberg", zongen ze statig. Kwelende liederen, gezichten vol overgave, en de koren maar zingen: "China, je bent als een moeder, je staat altijd naast mij, je bent mijn geboortegrond." En een koor van soldaten zingt strijdbaar: "De bergen, de rivieren, zij weten wie ik ben. Wij vergeten ons vaderland niet, ons vaderland zal ons niet vergeten." Op een groot scherm op de achtergrond werden helikopters-in-actie getoond, strijdende soldaten, prikkeldraadversperringen...

Gisteren werd de stad gereed gemaakt voor de grote parades van vandaag. Vroeg in de avond werden belangrijke wegen in een groot gebied rondom het Plein van de Hemelse Vrede en de Verboden Stad afgesloten voor het verkeer, later op de avond hielden de metro's op met rijden. Mensen die in het gebied verblijven mochten vanaf vanochtend niet meer naar buiten, heel wat toeristen zitten min of meer gedwongen in hun hotel te wachten tot de straten weer worden vrijgegeven vanmiddag 14.00 uur. Het vliegveld - dat ook de hele ochtend gesloten is geweest - gaat rond een uur of twee weer open. Vanaf een uur of half vier gaan dan ook de metro's weer rijden en behoort de stad weer het volk toe in plaats van de regeringsleiders. Gedeeltelijk althans, want het Plein en omgeving blijven in elk geval vandaag nog hermetisch afgesloten.

Vanochtend om tien uur werd over de Chang'an Dajie - de grote weg die voor de Verboden Stad langs loopt - een immense parade gehouden gadegeslagen door de leiders van de Chinese Communistische Partij, een evenement dat slechts eens in de tien jaar op een dergelijke grote schaal plaatsvindt. Eerst was er de militaire parade - compleet met straaljagers, gevechtsvliegtuigen en helikopters, waarbij de verslaggevers niet genoeg konden benadrukken dat al het materieel van Chinese makelij is. Daarna trok er een bonte parade van burgers voorbij: universiteiten, onderzoeksinstituten, gezondheidszorg, sport, Olympische Spelen, provincies, steden, elk vak dat voorbij trok had zijn eigen thema. De parade eindigde met duizenden kinderen die duizenden ballonnen in alle kleuren van de regenboog de lucht in lieten gaan, waarna ze juichend en met felgekleurde grote ringen wapperend de eeuwenoude bruggen die toegang tot de Verboden Stad oprenden. Daarboven, op een podium, keken de leiders glimlachend naar het jonge grut. De symboliek droop er vanaf.

En nu is dit deel dan voorbij. Vanavond is er nog een grote voorstelling op het Plein van de Hemelse Vrede en een afsluitend groots vuurwerk. Vanaf morgen is de stad dan weer écht van de mensen en is iedereen weer welkom op het Plein en in de Verboden Stad.

www.mingbai.nl/weblog

Duizenden kinderen bestormen juichend de bruggen voor de Verboden Stad

De astronaut van de eerste bemande ruimtevlucht van vorig jaar was ook van de partij

Klappende en wuivende leiders Hu Jintao en Jiang Zemin