2 december 2009: China Southern Airlines

Artikel in tijdschrift China Southern

Beijing. Op de vlucht met China Southern Airlines (CZ) van Amsterdam naar Beijing afgelopen week viel het me weer eens op hoe snel Chinezen op amicale wijze met elkaar omgaan. Binnen tien minuten nadat iedereen plaats had genomen in het vliegtuig gingen drie stewardessen helemaal op in het knuffelen van een kindje van een jaar of twee en werd er al snel contact gelegd tussen de moeder van dit kindje en dat van een ander kindje voorin het vliegtuig. Af en toe werd het kindje hoog boven de vliegtuigstoelen uit opgetild door zijn vader, tot groot vermaak van de overige passagiers.

Chinezen weten ook heel snel een openbare ruimte bijna tot hun huiskamer te maken. Ze zijn veel minder preuts dan bijvoorbeeld Nederlanders en maken het zich snel gemakkelijk, ongeacht wat een ander daarvan zou kunnen denken. Naast mij - tot mijn opluchting met een gangpad ertussen - zat bijvoorbeeld een mijnheer die steeds voorzichtig met kleine beetjes op de grond spuugde (wat waarschijnlijk voor hem al een enorme concessie was). Op ons komt dat misschien soms wat wereldvreemd over, voor Chinezen is het echter allemaal heel normaal. Hoogtepunt tijdens de vlucht was de mijnheer van middelbare leeftijd die vriendelijk glimlachend gehuld in hemd en lange wollen onderbroek - onmisbaar kledingstuk voor elke Chinees in de winter - van het toilet kwam.

Het personeel van China Southern kwam een beetje vermoeid en ongeïnteresseerd over, wat mij verbaasde omdat op binnenlandse vluchten China Southern een van de beste maatschappijen is waar je mee kan vliegen. In China werft China Southern zelfs stewardessen via een populair tv-programma waarin jonge vrouwen strijden voor een baan als stewardess bij China Southern. Veel deelnemers zijn universitair geschoold, sommigen hebben zelfs gestudeerd aan een universiteit in het buitenland. In het tijdschrift van China Southern Airlines wordt bijvoorbeeld de 24-jarige Cai Beibei aangehaald, die Internationale Cultuur studeert in Japan. Ze blijkt nu nog te jong om mee te mogen doen aan de competitie, maar als ze is afgestudeerd komt ze terug naar China en stewardess voor China Southern worden is dan haar ultieme doel. Zij hoopt een lieve en attente stewardess te worden in de toekomst - aldus het artikel.

Het is iets wat moeilijk voorstelbaar is in een Nederlandse context. Stel je voor: de KLM die via een tv-programma jonge, hoog opgeleide vrouwen laat strijden voor een baan als stewardess. Deze Chinese jonge vrouwen zien het echter als een kans voor het bereiken van een droomcarriere, een kans waar ze zelfs goedbetaalde banen voor opzeggen en opleidingen voor afbreken.

www.mingbai.nl/weblog