3 december 2009: de Ikea van Beijing

de Ge Na Pu (Gnarp, vijfdelige keukenset)

Beijing. Ja, ja, ook in Beijing heeft de Ikea al stevig voet aan de grond. Net als in Nederland vind je de Ikea hier langs de snelweg (in dit geval de Vierde Ringweg) in een groot blauw gebouw met de enorme gele letters IKEA op de buitenkant. Onmiskenbaar, op en top Ikea.

Binnen is ook alles precies hetzelfde. De toegang waar je meteen gele Ikea-tassen uit blauwe schappen kunt pakken, gele trollies waar je de tassen aan kunt hangen, personeel gehuld in geel-met-blauwe Ikea T-shirts. Overal wordt uitgelegd waarom Ikea zo voordelig is - in het Engels en het Chinees. En ook hier is de showroom en het - drukbezochte - restaurant op de tweede etage, de afdeling met de kleinere spullen zoals servies, keukengerei, toiletartikelen, lampen enz. op de eerste etage en de opslag van de grote artikelen, de koopjeshoek en de kassa's op de begane grond.

Overal zie je de bekende Ikea-benamingen, met vertalingen in het Chinees erbij die de naam fonetisch zo goed mogelijk weergeven. De bekende kast Billy heet hier Bi Li, er is de Po Ang (Poäng, stoel), Ma'er Mu (Malm, bed), Bu Xue La (Bravera, koekenpan), Ge Na Pu (Gnarp, vijfdelige set van lepels om in pannen te roeren) en Ai Ke Bi Si Tuo Li (Ekby Ståtlig, plank voor aan de muur). Als Nederlander verwonder je je al vaak over al die koddige, Zweedse namen, voor een Chinees moet dat nog des te meer gelden!

Terwijl je daar zo rondloopt tussen de bedden, kleedjes, keukens, woonkamers en kinderkamers lijkt het wel of je even helemaal niet in China bent. En tóch, zo af en toe, zie je dan opeens iets wat je in een Nederlandse Ikea nooit zou zien. Een man die op een van de bedden in de showroom in slaap is gevallen. Twee mannen die het zich gemakkelijk hebben gemaakt op de stoelenafdeling en druk aan het telefoneren zijn, duidelijk voorlopig niet van plan om te vertrekken. Een oudere dame die door haar zoon geïnstalleerd wordt in een luie stoel waar zij kan wachten tot hij weer terugkomt. Hij schuift er nog een voetenbankje bij voor haar vermoeide benen. En beneden bij de opslag zwermen mannen en vrouwen die achter de klanten aanrennen en hun diensten aanbieden als vervoerder voor alle spullen die zojuist zijn aangeschaft.

De Ikea is in elk geval buitengewoon populair onder Chinezen. Bij de kassa vormen zich lange, lange rijen. Zo lang dat de klanten beginnen te morren dat er extra kassa's open moeten. En dan is het net weer even of ik gewoon in een Nederlandse Ikea ben.

www.mingbai.nl/weblog