24 december 2009: Kerst in China

Kerstvrouwtje in Dujiangyan.

Beijing. Ook in China wordt kerst gevierd. Sterker nog, toen iedereen in Nederland nog aan de pepernoten zat, was er in de Carrefour van Beijing al volop kerstmuziek te horen. Naarmate de "Heilige Avond" - zoals kerstavond hier wordt genoemd - naderbij kwam, was op steeds meer winkeldeuren het guitige hoofd van de kerstman te zien met daaronder in krullende letters "Merry Christmas!"

Kerst is in China een redelijk nieuw begrip. Mensen zijn hier niet opgegroeid met kerstbomen, kaarsjes, kerstontbijt, een nachtelijke kerstmis, nou ja, zeg maar al die dingen die kerst voor de meesten westerlingen zo speciaal maakt. Kerst in China is daarom meer nog dan bij ons vooral een commercieel feest, een feest voor de winkeliers en restaurants zeg maar. Voor een kerstbijeenkomst in hotels als het Hilton betaal je al snel 200 tot 300 euro!

Niet zo gek dus dat het vooral gevierd wordt door de nouveau riche en tegenwoordig ook steeds meer door jonge mensen. In Dujiangyan viel me op dat in het luxe winkelcentrum overal kerstmuziek te horen was en de winkels versierd waren, maar dat er in het oude, meer traditioneel Chinese centrum niets van dat alles te bekennen was.

Het échte grote familiefeest in China is dan ook pas over een paar maanden, vanaf 14 februari als met het Chinese Nieuwjaar het Jaar van de Tijger aanvangt.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

Deze vrolijke kerstman siert veel deuren van winkels.