14 februari 2010: Gelukkig (Chinees) Nieuwjaar

2010: Jaar van de Tijger.

Vandaag worden in Vancouver de eerste schaatswedstrijden van de Olympische Winterspelen gereden, staat het zuiden van Nederland op zijn kop door het carnaval en kijken verliefde stelletjes elkaar bij kaarslicht diep in de ogen omdat het Valentijnsdag is.

En dat allemaal op de dag van de start van het Chinees Nieuwjaar (chunjie of Lentefestival). Het Jaar van de Os is afgesloten, het Jaar van de Tijger begonnen.

Chinees Nieuwjaar is het grootste en belangrijkste feest in China. Je kunt het vergelijken met onze kerst. Families proberen tijdens dit feest zoveel mogelijk bij elkaar te zijn, wat elk jaar weer een immense migratie van mensen inhoudt. Veel mensen in China werken immers in de stad maar komen van het platteland.

Dit jaar geen rechtstreekse berichten over het Chinees Nieuwjaar vanuit China, want ik ben nog in Nederland. Maar voor wie het nog niet gelezen heeft: kijk eens in het archief van de weblog voor verhalen van het Chinese Nieuwjaar zoals ik dat vorig jaar op het platteland van de provincie Hebei heb gevierd.

Voor het Jaar van de Tijger wens ik iedereen gong xi fa cai, ofwel veel geluk en voorspoed!

Archiefverhalen Chinees Nieuwjaar 2009
De laatste dag van het Jaar van de Rat
De eerste uren van het Nieuwe Jaar van de Os
De eerste dag van het Nieuwe Jaar

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog