2 maart 2010: Casa Luna over Shanghai en de Wereldtentoonstelling

Logo Wereldtentoonstelling Shanghai: Better City, Better Life.

Vanaf 1 mei gaat in Shanghai de Wereldtentoonstelling 2010 van start, die tot en met 31 oktober zal duren. Het is opvallend hoe weinig aandacht er tot nog toe in de Nederlandse media is voor dit mega-evenement, zeker gezien het feit dat het zich in China gaat afspelen.

Maar gisteravond was tijdens het eerste uur van het radio 1 programma Casa Luna Ir. Rijk Blok te gast. Hij is de constructeur van het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling - Happy Street genaamd. Happy Street, ontworpen door John Körmeling, is een straat met twintig huizen eraan. Aan Rijk Blok was de taak om ervoor te zorgen dat het paviljoen ook daadwerkelijk gebouwd werd, naar de wensen van de architect en binnen de mogelijkheden van de Chinese bouwvakkers.

Het tweede uur van Casa Luna konden luisteraars vertellen over hun eigen ervaringen met een bezoek aan eerdere wereldtentoonstellingen. Wat opviel was dat vooral de wat oudere luisteraars die naar de Wereldtentoonstelling in Brussel van 1958 waren gegaan, zich deze Wereldtentoonstelling herinneren als iets échts bijzonders. Het was de tijd van vóór het internet, van vóór de gewoonte om verre, buitenlandse reizen te maken. De wereld was nog geen 'dorp' en deze Wereldtentoonstelling was dan ook een kennismaking met een wereld die voor hen toen totaal onbekend was.

Een deel van de reisgids over Shanghai die ik vorig jaar schreef, gaat natuurlijk ook over de Wereldtentoonstelling. Tijdens het zoeken naar informatie over de Wereldtentoonstelling vond ik een stuk dat geschreven is door de schrijfster Charlotte Brontë, die de eerste Wereldtentoonstelling bezocht in 1851, die overigens The Great Exhibition genoemd werd.

Zij schrijft in haar 'Visit to the Crystal Palace': "Gisteren bezocht ik voor de tweede keer het Crystal Palace. We zijn er drie uur gebleven en ik moet zeggen dat ik deze keer meer onder de indruk was dan tijdens mijn eerste bezoek. Het is een fascinerende plek - groot, vreemd, nieuw en onmogelijk te beschrijven. De grandeur van de plek zit hem niet in één ding, maar in het unieke samenspel van al die dingen samen. Alles wat de menselijke nijverheid heeft gecreëerd kun je hier bekijken: van treinstellen en boilers, maalmachines in vol bedrijf en schitterende rijtuigen tot de stands van de goudsmid en de zilversmid die hun sieraden achter glas en op fluweel tentoonstellen."

Tijdens die Great Exhibition kon men zich letterlijk vergapen aan de nieuwste technologische snufjes. Zo was er een koets die voortgetrokken kon worden door vliegers, meubels die van steenkool waren gemaakt en een kunstgebit dat zo in elkaar was gezet dat de gebruiker kon gapen zonder dat het kunstgebit van zijn plaats verschoof.

De Wereldtentoonstelling in Shanghai zal ongetwijfeld heel spectaculair worden. Toch denk ik niet dat er mensen zullen zijn die er met zoveel verwondering zullen rondlopen als tijdens die allereerste Wereldtentoonstelling, toen men zich nog echt kon verwonderen over wat er allemaal niet mogelijk was in de wereld.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

De Wereldtentoonstelling in Londen in 1851 in The Crystal Palace.