12 maart 2010: "Hé, je bent weer terug!"

Toegangspoort van 'mijn' appartementencomplex DBC, Dating Bright California.

Vandaag na bijna drie maanden in Nederland ben ik weer aangekomen in Beijing. Ook hier is de lente nog niet echt doorgedrongen, de bomen staan er kaal bij en alles ziet er dor en stoffig uit. Net als in Nederland smachten de mensen naar warmer weer.

Na zo'n lange afwezigheid zijn er altijd dingen die opvallen, zoals de gloednieuwe lift in de flat waar ik woon, met een telefoon die aan twee draadjes losjes tegen de wand hangt. En de nieuwbouwflats achter onze flat, die weer een beetje verder zijn opgeschoten: de meesten zijn inmiddels betegeld en dat is een heel wat fijner gezicht dan de betonnen casco's waar we eerder tegenaan keken. Iets verderop worden nog meer flats gebouwd, de afgelopen maanden zijn er zeker vier woonlagen bovenop gekomen.

Wat niet veranderd is, zijn de verbaasde blikken - van meestal arbeidersmigranten die hier in de bouw werken - bij het zien van een buitenlander. Het is wel weer even wennen om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Aan de andere kant werd ik zowel op straat als in het kleine supermarktje door een paar mensen aangesproken: ze hadden me al zolang niet gezien! Dat is dan wel weer grappig, kennelijk ben ik voor sommige mensen hier een vertrouwd gezicht geworden in het straatbeeld. En zo voelt het toch een beetje als thuiskomen.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog