22 maart 2010: In Dujiangyan is het lente!

Bloeiende bloesems.

Dujiangyan/Hongkou. In Beijing is de sneeuw nog maar net aan het wegsmelten is en ligt alles er nog dor, stoffig en kaal bij - zeker na de zandstorm van afgelopen zaterdag. In Dujiangyan in het zuidwesten van China daarentegen is de lente al volop begonnen.

Vandaag is het een echt warme dag en in Nederland zou deze dag ongetwijfeld 'rokjesdag' genoemd worden: jonge meiden lopen in ultrakorte rokjes die zo'n beetje eindigen vlak onder hun billen, eronder dragen ze laarzen met hoge hakken. Op de terrasjes met hun bamboe tafels en stoelen drinken bezoekers thee en spelen mahjong.

In de bomen zijn de eerste tere groene blaadjes al voorzichtig uitgelopen, en overal bloeien roze bloesems. Zwaluwen scheren kwetterend over de snelstromende Min-rivier die door de stad stroomt en vliegen af en aan naar nestjes die ze veelal gemaakt hebben tegen de overhangende overkappingen van de huizen aan.

Ook in Hongkou - het natuurgebied in de bergen ten noorden van Dujiangyan - is de lente in volle gang. De harige bladeren van de kiwi's bij de kiwiplantages van Gaoyuan beginnen net uit te lopen en overal staan magnolia's en bloesembomen in bloei. Hier en daar zoemt een bijtje voorbij en er fladderen opvallend veel vlinders rond.

Zelfs de witte noodwoningen met hun blauwe daken - opgezet na de aardbeving van mei 2008 - liggen er nu vrolijk bij, omringd door bloeiend koolzaad en roze bloesem in de bomen.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

Ontluikend kiwiblad.

Bewoners van Hongkou koesteren zich in de lentezon.