29 maart 2010: De gerenoveerde Bund in Shanghai

Het fietsclubje van mijnheer Wang bekijkt de vernieuwde Bund.

Shanghai Zondag 28 maart 2010 is de Bund in Shanghai na een grootscheepse renovatie van twee jaar officieel geopend. Voorheen werd de Bund beheerst door maar liefst elf rijbanen. Nu zijn er nog maar vier rijbanen, en wordt de rest van het verkeer in een tunnel van twee verdiepingen onder de Bund door geleid. Verder is de promenade langs de rivier - de Bund Boulevard - verlengd en verfraaid.

Het resultaat is schitterend. De meer dan vijftig koloniale gebouwen - het merendeel gebouwd in de jaren 1920 in de tijd dat westerse mogendheden dit deel van Shanghai overheersten - zijn nu veel beter zichtbaar en de zijstraten vormen nu veel meer één geheel met de Bund. Maar het belangrijkste is dat het nu meer een voetgangersvriendelijke straat is geworden, met op diverse plaatsen oversteekplaatsen van de Bund naar de boulevard. Voorheen kon je ook wel oversteken, maar alleen via ontsierende voetgangersbruggen.

De avond van 28 maart is het erg druk op de Bund; iedereen wil de gerenoveerde Bund wel even zien lijkt het. Vooral op de boulevard - met zicht op het tegenover gelegen financiële district Lujiazui met zijn futuristische gebouwen - is het dringen.

De volgende ochtend ontmoet ik mijnheer Wang op de Bund Boulevard. Hij verkent samen met zijn fietsclub - allemaal gepensioneerde heren gestoken in een sportief trainingspak - de vernieuwde Bund. De heren maken druk foto's van elkaar. Zo'n twee keer per week ontmoeten ze elkaar en fietsen ze een heel stuk door de stad. Vandaag maken ze er een dagje van, na de Bund fietsen ze nog een heel eind verder richting het noorden van de stad en daarna gaan ze lunchen.

Een zijstraat van de Bund leidt naar een klein wijkje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Nauwe straatjes waar het wasgoed aan uit de ramen gestoken staken hangt te drogen, bepalen hier het beeld. Op een hoek staan twee oudere dames en een oudere mijnheer wat van de zon te genieten en met elkaar te kletsen. Ze vertellen dat het wijkje in 1930 gebouwd is en dat ze er zelf sinds ongeveer 1950 wonen. Waarschijnlijk zijn ze er vlak na de machtsovername van de communisten gaan wonen. Ze hebben Shanghai compleet zien veranderen in die 60 jaar. Dat de Bund nu weer in zijn oude glorie hersteld is, vinden ze mooi. "Maar zo mooi als het vroeger was, zal het nooit meer worden", zegt een van de dames. "Daarvoor is er toch al teveel veranderd."

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

TIP Bijzondere stedenreis Beijing Shanghai Speciaal!

Drukte bij de toegang tot de Bund op de avond van 28 maart.

De skyline van Lujiazui gespiegeld in de rivier.

De Bund met elf rijbanen in 2008.

De vernieuwde Bund met zicht op Fuzhou Lu.

Zijstraat van de Bund leidt naar dit wijkje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.