11 april 2010: Voorproefje op de Wereldtentoonstelling in Shanghai

Proefverlichting bij de toegangspoort van het terrein van de World Expo.

Shanghai. Het is nog minder dan een maand te gaan tot aan de opening van de Wereldtentoonstelling in Shanghai en dat is duidelijk merkbaar in de stad.

Zo worden de veiligheidsvoorschriften flink opgeschroefd. De controle bij de metro is strenger geworden en verschillende buitenlanders melden dat ze op straat door politie gevraagd zijn hun paspoorten en woonregistraties te tonen. Het heeft wel iets weg van de sfeer rond de Olympische Spelen, maar toch veel gematigder omdat het toen ook nog eens lastig was om een visum te krijgen. Voor hotels is het lastiger buitenlanders te ontvangen door de aangescherpte regels. Bij het Bik Time Hostel - een van de vele youth hostels in de stad - vertelt een medewerker dat het hotel tot vorige maand nog gewoon buitenlanders mocht ontvangen, maar dat ze nu niet meer voldoen aan de nieuwe regels en daarom alleen nog maar Chinese toeristen mogen huisvesten.

Bij het (nog niet geopende) terrein van de Wereldtentoonstelling is het gematigd druk. Dat vormt een scherp contrast met het terrein in aanbouw van de Olympische Spelen, waar vlak voor de opening elke avond drommen mensen zich voor de hekken verdrongen om het Vogelnest en de Waterkubus te bekijken.

De meest zichtbare exponent van de Wereldtentoonstelling is diens mascotte, Haibao. Er is geen mogelijkheid aan hem te ontsnappen: grote Haibao-standbeelden staan in parken en bij belangrijke toeristische attracties, in de metro speelt hij de hoofdrol in allerlei tekenfilmpjes, er is een kindertekenfilm over de avonturen Haibao, Haibao-souvenirs doen het goed op de zwarte markt en bij het grote metrostation People's Square staat zelfs een hele opstelling van Haibao's die bordjes met 'Hartelijk Welkom in Shanghai' erop vasthouden. Er zijn ook diverse Haibao-video's, zoals deze van een hiphop Haibao.

Net als de Olympische Spelen een eigen lied had, is er nu ook een speciale World Expo-lied. Bekende Chinezen als de acteurs Jackie Chan en Andy Lau, de boomlange NBA basketbalspeler Yao Ming en pianist Lang Lang hebben hier een bijdrage hebben geleverd. Hier kun je de videoclip zien.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

TIP Bijzondere stedenreis Beijing Shanghai Speciaal!

Blik op het landenpaviljoen van China, de 'Oosterse Kroon'.

Enthousiaste Haibao-opstelling bij metrohalte People's Square.

Toegangspoort van het terrein van de World Expo, met andere verlichting.

Nog 1 maand te gaan: verregende muziekvoorstelling op de Bund (uiteraard alleen voor genodigden, het 'gewone volk' wordt door de politie gemaand zo snel mogelijk door te lopen).