6 juli 2010: Zinderende hitte in Beijing

Temperatuur rond een uur of twee in de middag.

Beijing. In Nederland is het de laatste dagen steeds erg warm geweest, maar in Beijing lopen de temperaturen ook heel hoog op. Gisteren en vandaag reikte het kwik tot zelfs 41 graden. Wat te doen bij zulke hoge temperaturen? Het liefst helemaal niets. Gewoon binnen blijven, waar de airco aan staat, dat is eigenlijk nog het prettigst.

In Beijing zijn ze wel wat gewend in de zomer. Vanaf ongeveer half juni ligt de temperatuur bijna constant boven de 25 graden en in juli en augustus is het eigenlijk altijd wel een graad of 30 (of hoger). Maar de temperaturen van de laatste dagen is zelfs voor Beijing erg hoog. Volgens de Chinese staatskrant de China Daily is het sinds 1951 niet meer zo warm geweest in Beijing in de maand juli. Dat is ook te merken aan het elektriciteitsverbruik, afgelopen maandag werd in Beijing een record aantal kilowatt per uur aan elektriciteit verbruikt.

De verkopers van ijsjes en koude drankjes vinden het warme weer wel best. Hun zaakjes lopen gesmeerd. Zo gesmeerd zelfs dat sommige verkopers meldden dat ze door hun hele voorraad ijsjes heen zijn!

Tot en met woensdag is het zeker nog heel warm. Daarna wordt regen verwacht en dalende temperaturen. Maar met nog altijd een graad of dertig en een hoge luchtvochtigheid, zal het dan wel een lekkere sauna worden hier...

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog

TIP Bijzondere stedenreis Beijing Shanghai Speciaal!