20 januari 2011: Bijzondere kunstcollectie in het Poly Art Museum

In het immense kantoorgebouw van de Poly Group bij Dongsi Shitiao in Beijing is een bijzonder museum gevestigd: het Poly Art Museum. Dit museum op de negende verdieping huisvest een bijzondere collectie antieke Chinese voorwerpen. De voorwerpen zijn door de Poly Group gekocht op buitenlandse veilingen met de bedoeling om in het verleden als buit naar het buitenland meegenomen Chinees erfgoed terug te brengen naar China.

Het museum heeft drie collecties: bronzen voorwerpen, boeddhistische beelden en - het paradepaardje - vier van de twaalf bronzen dierenhoofden die ooit de barokke fontein in het Oude Zomerpaleis (Yuanmingyuan) sierden.

Deze fontein was in de 18de eeuw ontworpen door de Italiaanse Giuseppe Castiglione. Aan beide zijden van de fontein stonden 6 stenen beelden met bronzen dierenhoofden uit de Chinese dierenriem. De twaalf beelden gezamenlijk vormden een waterklok, waarbij om de twee uur water spoot uit de mond van een van de dieren. Om 12 uur in de middag spoot water uit de monden van alle dieren. In 1860 werd het Oude Zomerpaleis geplunderd en vernietigd door Franse en Britse troepen gedurende de Tweede Opiumoorlog. De bronzen dierenhoofden werden als buit meegenomen naar Frankrijk en Groot-Brittannië.

In 2000 kocht de Poly Group de hoofden van de tijger, de aap en de os op een veiling in Hongkong voor de prijs van 4,2 miljoen US dollar. In 2003 schonk een zakenman uit Macao het hoofd van het varken - dat hij had gekocht voor ruim 700.000 US dollar - aan de Poly Group. Het hoofd van het paard schonk hij aan een museum in Macao. In februari 2009 veilde Christie's uit de collectie van Yves Saint Laurent twee andere bronzen dierenhoofden, dat van de rat en het konijn. De veiling kwam destijds in het nieuws omdat de Chinese regering de dierenhoofden terug wilde hebben en probeerde de veiling tegen te houden - zonder succes overigens.

De koppen van de draak, de slang, de haan, de hond en het schaap zijn nog altijd onvindbaar. Met dit verhaal in je achterhoofd is het dus wel heel speciaal om vier van de bronzen dierenhoofden geëxposeerd te zien in het Poly Art Museum.

Poly Art Museum
New Poly Building
Chaoyangmen Beidajie 1
Geopend dag. 09.30-16.30 uur

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog