22 januari 2011: De vrouwen van de plantenmarkt

Af en toe kom ik op een planten- en bloemenmarkt. Zo ook vandaag.

De plantenmarkt is gevestigd in een vrij grote overdekte hal. Er staan ongeveer vijftig verkopers, die allemaal dezelfde planten en bloemen verkopen. Het enige verschil is de prijs en de kwaliteit.

Op de markt staat een groepje vrouwen die ik afgelopen zomer heb leren kennen. Ze verkopen naast echte bloemen en planten ook een heel assortiment aan nepbloemen- en planten, schilderijen en voorwerpen van hout en jade. In de zomer hadden zij zich met z'n allen ontfermd over een viertal kittens waarvan de moeder ervandoor was gegaan. De beestjes waren erg ziek en ik vond het ontroerend te zien hoe deze vrouwen ze vol overgave verzorgden, naar de dierenarts brachten, eten, medicijnen en speeltjes voor ze kochten. Ik heb toen wat geld gegeven om ze te helpen bij de verzorging. Daar waren zij op hun beurt weer van ondersteboven en sinds die tijd zijn we dikke vrienden.

De katjes hebben inmiddels een goed tehuis gevonden bij wat familieleden van de vrouwen en maken het allemaal goed. Tijd om te kletsen - zoals in de zomer - hadden de vrouwen vandaag echter niet. Het was druk op de markt, zo vlak voor het Chinees Nieuwjaar kopen mensen graag bloemen en planten om hun huis mee te verfraaien. Nou ja, dat praatje komt later wel weer.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog