3 februari 2011: Tempel Fair bij Klooster van de Witte Wolken

Vandaag is het de eerste dag van het nieuwe Jaar van het Konijn, ofwel chu yi zoals de Chinezen zeggen. In veel parken in Beijing worden nieuwjaarsmarkten gehouden en ook bij de tempels is het druk met de zogenaamde Tempel Fairs.

Bij de taoïstische Tempel van de Witte Wolken waren vandaag duizenden mensen. En dat is even wennen voor mij, want ik ken de tempel alleen maar in rustige dagen - de tempel is normaal niet erg druk bezocht. Nu dromden massa's mensen voor de toegangspoort samen en stonden in dikke rijen om naar binnen te kunnen.

In de tempel werden grote hoeveelheden wierook gestookt, zoveel dat het niet in de daarvoor bestemde wierookvaten paste en er enorme ijzeren bakken bij waren geplaatst waar al het wierook en offerpapier in kon worden verbrandt. Sommige mensen gaven de stokjes aan een medewerker van de tempel die het voor hen in het vuur legde maar veruit de meesten gooiden vanachter de omheining - het vuur was met hekken afgezet - hun stokjes rechtstreeks in het vuur. Mooi gezicht, al die door de lucht vliegende roze wierookstokjes.

Een andere populaire activiteit was het gooien van munten naar een kleine klok die onder de brug van een leegstaand vijvertje hangt. Als je de klok raakt brengt dat zeker geluk voor het nieuwe jaar. Bij een kiosk kon je voor 10 yuan (circa 1 euro) 50 grote bronskleurige munten kopen. Honderden mensen verdrongen zich rondom de marmeren afzetting van het bruggetje en duizenden muntjes vlogen door de lucht. Tik, tik, tik, tik, tik, tik, continue hoorde je het geluid van de muntjes die de bel of de brug raakte.

En daarnaast werd alles wat mogelijk geluk en voorspoed voor het nieuwe jaar kan brengen flink met de handen afgewreven. Mensen stonden speciaal in de rij om bijvoorbeeld over een groot bronzen paard te kunnen wrijven (het standbeeld stond er helemaal glimmend bij) en ook werd er flink met de handen gewreven over diverse marmeren sculpturen en stenen latten met heilige taoïstische teksten.

Ook nog gezien: mensen die heel geconcentreerd kleine muntjes op marmeren sculpturen proberen te plaatsen, rijen mensen voor tempelhallen van bepaalde goden, mensen die in een ellenlange rij stonden voor een rood flinterdun papier met het karakter voor geluk (fu) erop, geschreven door een taoïstische priester en mensen die rode stroken papier met gelukswensen erop aan de takken van een boom hingen.

Toen ik thuiskwam trof ik de buurman aan in het trapportaal, ongetwijfeld bezig met de voorbereidingen van het feestelijke nieuwjaarsmaal. Gehuld in een gewatteerde, blauwgeblokte pyjama was hij op een krantje met een enorm hakmes een groot stuk vlees in stukken aan het hakken. De spetters vlogen tegen de muur. Maar ja, wie daar op let is een kniesoor, en al helemaal tijdens Chinees Nieuwjaar.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog