17 februari 2011: Lantaarnfestival

Meisje met lichtgevend konijntje op haar hoofd.

Vandaag is het de eerste volle maan van het nieuwe jaar volgens de traditionele Chinese kalender. Dat moet gevierd worden, en wel met het Lantaarnfestival. Dit festival is tevens de laatste festiviteit van het Chinese Nieuwjaar, dat in totaal twee weken geduurd heeft.

In het centrum van Beijing was het vanavond heel erg druk. Er waren vooral veel mensen afgekomen op de aangekondigde activiteiten op de gerenoveerde Qianmen Dajie. Maar die straat is niet eens een kilometer lang dus al daar een paar duizend mensen lopen is het al overvol, laat staan als er tienduizenden mensen de straat in willen. De politie kon uiteindelijk niet anders doen dan de straat afzetten: mensen mochten er wel af maar niet meer in.

Dat was een beetje een sof, want verder was er niet zoveel te doen behalve dan naar het vuurwerk kijken dat uiteraard weer volop de lucht in werd geschoten. Het idee van het Lantaarnfestival is dat overal bij huizen lampionnen hangen en dat kinderen met papieren lampionnetjes met een kaarsje erin rond mogen lopen. Die traditie is in Beijing nogal verloren gegaan, kan ik gerust zeggen. Ik heb welgeteld twee huizen gezien waar mooie lampionnen ophingen en één kindje dat omringd door een schare volwassenen door een donkere straat met een papieren lampion liep.

Wel waren er heel veel mensen die met aan en uit knipperende konijnenoren op rondliepen (het is immers het Jaar van het Konijn). Ach, al met al toch wel leuk om even gezien te hebben, al was het dan niet helemaal wat ik me ervan had voorgesteld. Hieronder nog wat plaatjes, voor toch een beetje Lantaarnfestivalsfeer.

het was druk op straat, vooral in de buurt van Qianmen Dajie.

die dus helaas was afgesloten, juist vanwege die enorme drukte.

Zou dit echt het enige kindje in het centrum van Beijing zijn met een papieren lampionnetje???

Een van de weinige met lampionnen versierde huizen. Deze zijn dan wel weer gelijk heel erg mooi.

En hier nog de reden van het feest: de eerste volle maan in het nieuwe jaar.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog