Het artikel over Beichuan is verplaatst naar het archief.

18 maart 2011: Grafheuvels langs het Grote Kanaal

Mannen maken de westzijde van de grafheuvel open.

Beijing. Wie zelf in China geweest is heeft ze vast wel eens gezien, de aarden heuvels midden in de akkers van het Chinese boerenland. Het zijn graven.

Lang het Grote Kanaal in Tongzhou ligt zo'n grote verzameling van die aarden heuvels. Al vijftig jaar lang wordt deze plek door de bewoners van het nabijgelegen dorp als begraafplaats gebruikt. Terwijl wij langs liepen was een groepje mannen net bezig met het wegscheppen van de aarde van de linkerhelft van een van de aarden heuvels.

Zij vertelden dat het de westelijke zijde van de grafheuvel was, die zij nu met een schop openmaakten. De echtgenoot was al langer geleden overleden. De oostzijde is in China gereserveerd voor de belangrijkste persoon en mannen liggen altijd aan de oostelijke zijde in het graf. Nu is de vrouw ook overleden en wordt zij bijgezet in het graf aan de westelijke zijde.

De mannen die met de grafheuvel bezig waren vertelden dat ze net zolang doorgingen met het wegscheppen van de aarde tot ze de houten kist van de echtgenoot hadden gevonden. De twee kisten moeten namelijk precies tegen elkaar aan komen te staan. Ze vertelden verder dat de wind op deze plek vaak uit het westen komt. Ik vond dat nogal cynisch: de vrouw ligt dus niet alleen op de minst belangrijke plaats, ze houdt zelfs nog na haar dood haar man uit de wind!

Nu ziet het er nog zo uit, een mooie boerenbegraafplaats...

...waar schaapjes rondscharrelen en van het droge gras knabbelen.

Hoelang deze schitterende boerenbegraafplaats nog op deze plek zal bestaan is maar de vraag. Langs het Grote Kanaal in Tongzhou wordt momenteel een park aangelegd en de begraafplaats ligt nog net binnen het park. Ik had gehoopt dat de begraafplaats misschien zou worden gespaard, als een soort natuurlijk onderdeel van het terrein en een hommage aan het verleden. Maar ja, dit is China en hier is geen plek voor dit soort romantische, westerse gedachtes. De mannen vertelden nogal laconiek dat het zeker geruimd zal gaan worden. Alleen wanneer, dat wisten ze niet.

Eenmaal geruimd zou het er wel eens zo uit kunnen gaan zien, opgeruimd en strak zoals de rest van het park.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter