9 mei 2011: Weblog wordt weer bijgewerkt!

Oudere heer draait rondjes in het Ritan-park

Beijing.Pfff, gelukkig. Eindelijk is alles weer voor elkaar met mijn computer. Afgelopen maart crashte de harde schijf en sinds die tijd heb ik mijn weblog niet meer kunnen bijhouden. Maar nu ben ik een nieuwe computer en een nieuw ftp-programma rijker en kan ik weer volop aan de bak!

Ik begin even kort, met wat foto's die ik onlangs in het Ritan-park heb gemaakt. In een park in China gebeurt er altijd wel wat. Het hoogtepunt van het bezoek van de afgelopen week was ongetwijfeld de mijnheer die als een volleerd turner schijnbaar moeiteloos rondjes draaide aan een van de turnrekken die op een plein in het park zijn opgesteld.

Nadat hij klaar was met het draaien van rondjes oogstte hij een applaus van de voorbijgangers, die het spektakel verbaasd gade hadden geslagen. Vervolgens vertelde de mijnheer niet zonder trots dat hij 73 jaar oud is en dat hij pas sinds vorig jaar geleerd heeft om rondjes te draaien op het rek. Hij heeft er tien maanden over gedaan het te leren en draait nu elke dag drie keer per dag een minuut lang rondjes. Niet vaker en ook niet langer, want dan krijgt hij last van zijn schouders.

Op verzoek gaat hij dan toch nog een keer rondjes draaien. Hij zwaait hoger en hoger tot hij volle rondjes draait, zijn benen hoog in de lucht, dan weer laag, dan weer hoog. Een meisje van een jaar of vier vraagt aan haar vader: "Papa, kun jij dat ook?" Papa is een iets te dikke dertiger en moet zelf erg lachen om haar vraag. "Opa dan?", vervolgt het meisje serieus. De oude mijnheer is inmiddels klaar met zijn rondjes en krijgt opnieuw een daverend applaus van de omstanders.

Later op de middag - als ik op een bankje zit te lezen - zie ik hem naar de uitgang lopen, in zijn handen de touwen die hij drie keer per dag om zijn polsen windt zodat hij zijn rondjes kan draaien.

Voor kinderen zijn er altijd fantastische dingen te doen in Chinese parken.

Net buiten het Ritan-park is de Russische wijk, waar je je in Klein-Moskou waant.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter