21 mei 2011: Park langs het Grote Kanaal

Beijing. Tongzhou is weliswaar ver (ruim 20 km van het centrum) maar heeft wel een troef: het Grote Kanaal. Dit kanaal is eeuwenoud en werd tijdens de keizertijd gebruikt voor het verschepen van rijst en zijde uit het zuiden naar het keizerlijk paleis in Beijing.

Eerder schreef ik al over het park dat hier langs het kanaal wordt aangelegd. Enigszins geringschattend zelfs, omdat ik ervan baalde dat een mooie boerenbegraafplaats moest gaan plaatsmaken voor het park. Een park waarvan ik vreesde dat het niet zo mooi en oorspronkelijk zou worden.

Vandaag waren we weer bij het park en ik moet mijn woorden terugnemen. Het park is zelfs heel mooi aan het worden. Het moet een ecologisch park worden, en het lijkt erop dat het best gaat lukken. En dat is geen sinecure in China, zie ook mijn column daarover op de Aziatische Tijger.

Dit park is heel mooi aangelegd, vooral nu alles in bloei staat kun je dat goed zien. Centraal is natuurlijk het Grote Kanaal dat zich op deze zonnige zomerdag als een blauw lint in het landschap uitstrekt. Wij waren aan de rechteroever van het kanaal en daar ontvouwde zich een werkelijk schitterend landschapspark met veel meertjes die met elkaar en met het kanaal in verbinding staan.

Langs de oevers groeit riet, gele en blauwe lissen, klaprozen en nog veel meer plantjes en bloemen waar ik de naam niet van weet. In het water zwemmen vissen en dikkopjes en in de bomen, tussen het riet en boven het water zijn talloze vogels. Ik heb zeker acht verschillende soorten vogels geteld, waaronder een zilverreiger, kleine groene reigers, veel zwaluwen en grote rietzangers.

Het is zaterdag, schitterend weer en dus waren er best veel bezoekers. Maar het was eigenlijk niet echt merkbaar, omdat het park zo groot is. Hieronder wat foto's, oordeel zelf maar of het mooi is of niet.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter