11 juni 2011: Fietsen tijdens een orkaan(tje)

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

Fietsen over het vlonderpad.

Xiamen. Vandaag stond toch enigszins in het teken van Sarika, de tropische storm die zaterdag in de buurt van Guangzhou aan land kwam. De storm was inmiddels al afgezwakt tot eentje van de laagste categorie, maar toch waaide en (vooral) regende het hard.

In de ochtend gingen we eerst naar de boeddhistische Nanputuo-tempel waar aan de drukte goed te merken was dat het zaterdag is. De tempel staat aangeschreven als een must-see, maar ik begrijp eigenlijk niet waarom. Alle tempelhallen zijn nieuw en veel sfeer vond ik het niet hebben.

De Nanputuo-tempel.

Daarna gingen we naar het Hulishan-fort, een fort dat aan het eind van de 19de eeuw gebouwd werd door de Chinezen. Het belangrijkste bezit - nog altijd - van het fort is een enorm kanon dat de Chinese overheid destijds had gekocht van de Duitse fabrikant Krupp. Verder zijn er over het hele terrein allerlei soorten kanonnen te zien. Nou ja, niet helemaal mijn ding maar de omgeving - vlak aan de zee en bij een mooi strand - was mooi.

Kanonnenopstelling bij Fort Hulishan.

Nagebootste oorlogsvloot in een knullig zwembadje.

Buiten bij het fort werden fietsen verhuurd. We huurden twee mountainbikes en toen begon eigenlijk pas het leuke deel van de dag. Rondom Xiamen - dat zelf ook op een eiland ligt - is een rondweg langs de kust. We volgden de rondweg en reden deels ook over een houten vlonderpad dat vlak langs de zee loopt. Dat vlonderpad is eigenlijk een wandelpad met af en toe veel treetjes, maar ook grote stukken vlak dus het was lekker fietsen. En mooi. Afgelegen baaien met goudgele stranden en hier en daar bezaaid met rotsen. De zee kolkte behoorlijk door de harde wind en regelmatig waren we tot op de draad doorweekt als er weer een regenbui voorbij kwam. Maar door de wind en de hoge temperatuur droog je ook snel weer op.

De meeste Chinese toeristen gingen op de tandem.

Stormachtige bruidsreportage aan zee.

Het vlonderpad liep langs mooie, afgelegen baaien.

Op de terugweg naar het hotel raakten we wat verdwaald in de kleine straatjes die niet ver van de rondweg liggen. Er stond een vooroudertempel en iets verderop stond nog een vooroudertempel. En toen zagen we opeens een oud huis, laag en met mooie opkrullende daken. Achter de mooie houten deuren lag een kleine binnenplaats en daarachter een huis dat eigenlijk min of meer bestond uit een grote hoge kamer. Terwijl we verder liepen zagen we nog een paar van dat soort oude huizen. Ik vermoed dat dit een oud dorp is geweest dat vroeger niet bij Xiamen hoorde, maar er inmiddels wel door opgeslokt wordt. Rondom de laatste restjes van het dorp rezen de nieuwbouwflats alweer omhoog.

Een van de oude huizen.

Plaatje op de binnenplaats.

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog