17 juni 2011: Twee dagen in Wuyi Shan

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

De Negen Bochten-rivier wordt alom geprezen als een van de mooiste stukken van Wuyi Shan.

Wuyi Shan, ofwel het Wuyi-gebergte, ligt in het noorden van de provincie Fujian bij de grens met de provincie Jiangxi. Het gebied staat bekend om zijn subtropische bossen - met een oppervlakte van 60 km2 de grootste van China - en de enorme biodiversiteit. In totaal komen er meer dan 5.000 diersoorten voor, waarvan er meer dan 4500 insecten zijn. Het wordt gezien als de bakermat van de in China zeer bekende Da Hong Pao-thee (Grote Rode Mantel-thee), er zijn een paar oude dorpen en de natuur is schitterend: watervallen, glasheldere rivieren, dramatische kliffen. Het gebied heeft altijd grote aantrekkingskracht uitgeoefend op daoisten en boeddhisten. In 1999 werd Wuyi Shan opgenomen als UNESCO Werelderfgoed, zowel voor wat betreft de bijzondere natuur als vanwege de culturele waarde van het gebied.

Het is een sprookje van 'bergen en water' (shanshui in het Chinees), maar... het lukte mij niet me door dit gebergte echt te laten betoveren. Het was te toeristisch, voelde te zeer als een 'tourist trap'. Je komt bijna automatisch terecht in het speciaal gebouwde 'San Gu vakantiedorp', dat helemaal volstaat met hotels, restaurants en souvenirwinkels. Werkelijk overal word je afgezet en de natuur verliest veel van haar schoonheid doordat het te zeer 'ingericht' is: er zijn veel mensenhanden overheen gegaan om het voor de tienduizenden toeristen die wekelijks naar dit gebied trekken aangenaam toeven te maken.

Toch, aan de foto's hieronder zul je zien dat het wel heel mooi is daar. Maar wat mij betreft zat er teveel ruis omheen om er echt van te kunnen genieten.

Bloempje en bijtje.

De Negen Bochten-rivier kun je per bamboevlot afzakken.

Negen Bochten-rivier.

Een van de watervallen in het gebied.

Meer dan 4500 soorten insecten telt Wuyi Shan.

Het regent veel in Wuyi Shan bij hoge temperaturen, met als effect dit mooie wolkenspel tussen de pieken.

Overal werd de Da Hong Pao (Grote Rode Mantel)-thee gesorteerd, die heerlijk zoet geurt.

Een van de oude huizen in het dorp Xiamei.

Het dorp Xiamei.

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog