22 juni 2011: Langs de oostkust van Hainan

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

Strand bij de kokosnootplantage van Dongjiao

Een paar dagen geleden zijn we met het vliegtuig van Wuyi Shan via Xiamen naar Haikou gevlogen. Haikou ligt op Hainan, een tropisch eiland in de Zuid-Chinese Zee. Hainan staat in China bekend als een echt vakantie-eiland, met witte stranden, kokospalmen en helderblauwe zee. Het zuidelijkste puntje van het eiland, bij het havenstadje Sanya, voldoet het meest aan dit plaatje. De meeste toeristen vliegen dan ook direct naar Sanya. Wij huurden een knalgele Suzuki Twist en reden in een paar dagen langs de oostkust van Haikou naar Sanya.

Dongjiao Kokosnootplantage
De eerste bestemming was de Dongjiao Kokosnootplantage. Deze enorme plantage ligt op een schiereiland niet ver van de stad Wenchang, zo'n 63 kilometer van Haikou verwijderd. De plantage is alleen bereikbaar per veerboot, voor zolang als het duurt want er is een brug in de maak. Zodra je het schiereiland oprijdt zit je midden in een enorm uitgestrekte kokosnootpalmen-plantage. Vanaf de hoofdweg leiden kleine weggetjes naar dorpjes die in de plantage liggen. Het puntje van het schiereiland is voor de toeristen, hier is een resort met houten huisjes vlak aan zee en verder zijn er particulieren die eenvoudige kamers aanbieden. De zee bij Dongjiao is niet zo mooi als bij Sanya, maar desalniettemin is het een schitterende plek.

Vroege ochtend in Dongjiao Kokosnootplantage.

Strand bij Dongjiao.

Houten huisjes aan het strand bij Dongjiao Kokosnootplantage.

Bo'ao
De volgende bestemming was Bo'ao. Hier wordt jaarlijks het Bo Ao Forum for Asia (BFA) gehouden, te vergelijken met het Wereld Economisch Forum maar dan alleen voor Aziatische landen. Verder is het de plek waar drie rivieren uitmonden in zee, een mooie plek met kreken en zandbanken. Nog niet zolang geleden was Bo'ao een onbeduidend vissersdorp, maar die tijden zijn voorbij. Overal langs de baai wordt hier gebouwd, vooral vijfsterrenhotels, luxe bungalows en hoogbouwflats met uitzicht op zee. Bo'ao ligt aan een langgerekte baai, het strand is er breed, de zee loopt er licht af; het zou mij niet verbazen wanneer Bo'ao in de toekomst de nieuwe belangrijke strandbestemming wordt op Hainan (na Sanya).

Het brede zandstrand bij Bo'ao.

Strand bij Bo'ao.

Liever bloedheet dan bruin.

Spelen in het zand.

Zeenimfen bij Bo'ao.

De plek waar drie rivieren bij Bo'ao in de zee stromen.

De baai van Shimei
Onderweg naar Sanya kwamen we nog langs de schitterende baai van Shimei. En ook hier volop bouwactiviteiten. Langzaamaan begon zich een patroon te onderscheiden. De oostkust van Hainan bestaat uit verschillende baaien, en heel veel baaien worden momenteel ontwikkeld. Dat betekent dat een projectontwikkelaar meestal een hele baai heeft opgekocht en hier vervolgens minimaal 1 maar meestal meerdere zeer luxe hotels (meer dan vijf sterren) bouwt, luxe bungalows, soms een jachthaven en verder een groot aantal flats met luxe appartementen. De ontwikkeling van de baai van Shimei is nog maar net begonnen, maar er staat al een zeer luxe hotel waar volgens de marketing manager van het project vooral beroemdheden en politici graag verblijven.

De baai van Shimei.

Baai van Shimei

Baai van Shimei

Luxe bouwplannen bij de baai van Shimei

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

Tip: Kijk hier voor Nederlandstalige excursies in Beijing met Inge Jansen.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog