25 juni 2011: Baai van Yalong en Tianya Haijiao

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'

Onderwaterwereld bij het koraalrif van de Baai van Yalong.

Naar Hainan kom je voor het strand, de zon en de zee, maar niet voor cultuur; het eiland heeft praktisch geen bezienswaardigheden. Sanya vormt daar geen uitzondering op. Toch zijn er twee attracties in Sanya waar dagelijks duizenden Chinese toeristen als vliegen op de stroop op afkomen: het strand bij Tianya Haijiao (Einde van de Hemel en Hoek van de Zee) en de Baai van Yalong.

De Baai van Yalong ligt ongeveer 25 kilometer ten oosten van de Baai van Sanya. De baai staat bekend als de "mooiste baai van Hainan", maar laat ik dat even rechtzetten: dat is het niet, of in elk geval niet meer. Het is wel de meest toeristische baai van Hainan en de baai waar alleen maar peperdure hotels en luxe resorts gevestigd zijn. Wie het zich kan veroorloven om in een dergelijk hotel te verblijven (in het laagseizoen toch al snel zo'n 250 euro per nacht), heeft ongetwijfeld een toptijd. Maar de meesten zullen het moeten doen met een klein strand en prijzige watersportactiviteiten.

Het enige niet-betaalde stukje strand bij de Baai van Yalong is erg vol.

De topattractie van de Baai van Yalong zijn de koraalriffen die zich iets buiten de baai uitstrekken. Het is een zo goed gepromoot gebied dat iedereen het gevoel heeft iets te missen als je niet de Baai van Yalong hebt bezocht. En dus is het er stikdruk. Al die dagjestoeristen (of liever enkele-uurtjestoeristen, want Chinese toergroepen blijven nooit heel lang op een plek) zijn een goudmijn voor de uitbaters van de Baai van Yalong. Werkelijk alles wat je er kunt doen (duikcursus van 40 minuten, 30 minuten in een zwembad op zee zwemmen, met een waterscooter 20 minuten door het water crossen, een supersnel rondje van 10 minuten op een soort raftboot getrokken door een motorboot), het is allemaal peperduur. Er is een piepklein en dus overvol strandje dat gratis toegankelijk is, voor alle andere stranden moet je of hotelgast zijn of je moet ervoor betalen. Er is een centraal plein met toegang tot een wat groter strand, maar ook daar moet je voor betalen: 50 RMB om precies te zijn. Daarvoor krijg je dan eveneens toegang tot een vlindertentoonstelling en een schelpenhal...

Watersportactiviteiten bij de Baai van Yalong.

Watersportactiviteiten bij de Baai van Yalong.

Naar het koraalrif was ik toch wel nieuwsgierig, en voor de lieve som van 260 RMB (dat is echt een vermogen hoor, hier in China) zijn we per roestige boot naar de riffen gevaren. Daar kon je overstappen op een andere roestige boot, die een diepe kajuit heeft met grote ramen. Terwijl de boot langzaam een rondje vaart zie je achter het glas de koraalriffen aan je voorbij trekken. Het was het eerste koraalrif dat ik in mijn leven in het echt zie, maar ik was er niet bepaald van onder de indruk. Het kwam op mij wat kaal en stoffig over, niet de explosie van kleuren die ik me had voorgesteld. De vissen zwommen rond alsof ze door een verwoeste stad dwaalden. De dag ervoor had het de hele dag hard geregend en het was bewolkt op het moment dat we naar het rif gingen. Misschien had dat er wat mee te maken? Die boot die elk half uur een rondje over het rif maakt doet het geheel denk ik ook geen goed. Er zijn meer riffen in de buurt van de Baai van Yalong, wellicht dat die er beter aan toe zijn.

De boot met de onderwaterkajuit.

De visjes worden gelokt met voer.

Het rif zoals wij het zagen, een beetje stoffig en doods.

De tweede toeristentrekker is het strand van Tianya Haijiao (Einde van de Hemel en Hoek van de Zee). Dit strand staat algemeen bekend als zeer mooi, met grote rotsen op het strand en in zee. In sommige van de rotsen zijn karakters gekerfd. Niemand komt hier om te zwemmen, dit is puur een strand om te bekijken (hoewel er wel een plek is waar je kunt zwemmen). Het management van Tianya Haijiao heeft werkelijk alles uit de kast gehaald om geld uit de zakken van de busladingen toeristen te kloppen. De entree is hoog (65 rmb) en de hoofdingang is zeker twee kilometer verwijderd van het meest interessante deel van het strand, daar waar de grote rotsen met de ingekerfde karakters zijn. Elektrische busjes - die je voor 15 rmb naar dat deel van het strand brengen - rijden af en aan. Net als in de Baai van Yalong kun je ook hier een korte duikcursus volgen, onderwater fotograferen of met een bootje naar twee hoog opstaande rotsen in zee varen. De parkeerplaats en de uitgang zijn alleen maar te bereiken via een immens grote winkel, waar allerlei Hainan-specialiteiten worden verkocht. Uiteraard moet er voor de parkeerplaats ook betaald worden.

Het strand bij Tianya Haijiao is vooral om te kijken, niet om te zwemmen.

Typisch voor Hainan: groepen toeristen die zich allemaal in dezelfde Hawaii-outfit hijsen.

Hoewel er eigenlijk niet zoveel te zien is bij Tianya Haijiao is dit - net als de Baai van Yalong - een must-see voor elke Chinese toerist. Alle schoolkinderen leren in de aardrijkskundeklas dat dit het meest zuidelijke puntje van China is, er zijn talloze gedichten waarin de afgelegen schoonheid van Tianya Haijiao wordt bezongen en in de vroege jaren tachtig werd een vrolijk Aloha-achtig liedje over Tianya Haijiao zo'n grote hit dat nog altijd iedereen het kan meezingen. Geen wonder dat geen enkele Chinese toerist aan deze plek voorbij kan gaan, ook al is het een non-attractie van jewelste.

De stranden bij Sanya zijn ook immens populair voor het maken van bruidsreportages.

"Zet hem op! (jia you!)", roept de fotograaf terwijl de bruidegom de bruid optilt.

En dit is dan het lieflijke resultaat.

Terug naar 'Omzwervingen in Zuid-China'


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog