1 oktober 2011: Viering van de stichting van de VRC

Drukte op het Plein van de Hemelse Vrede.

Beijing. Vandaag is het 1 oktober, de dag van de viering van de stichting van de Volksrepubliek. Veel mensen hebben deze week een paar dagen vrij en sommigen zelfs de hele week. Vanochtend onderweg naar de stad in de metro voor een fietstocht was het erg grappig om het opvallende verschil in metropubliek te zien.

Normaal gesproken wordt de metro rond half negen in de ochtend bevolkt door keurig gekleed kantoorpersoneel die de drukte in de metro stoicijns ondergaan terwijl ze het nieuws lezen op hun mobieltjes en de rest van de wereld buitensluiten door muziek te luisteren of een filmpje te kijken (allemaal via hun mobiel). Vandaag was er van hen geen spoor te bekennen in de vroege ochtendmetro, maar het zat vol met duizenden migrantenarbeiders en hun familieleden die deze vrije dag gebruikten voor een dagje-uit in de stad.

Drukte in de Nanchizi Jie.

De atmosfeer was er een van verwachting en het was een drukte van belang met al die mensen die lekker door elkaar aan het kwebbelen waren. Persoonlijk had ik het gevoel dat ik - met mijn blonde haar en blauwe ogen - een extra dimensie aan de feestvreugde gaf - menig migrantenkindje keek mij opgetogen en/of vol verwondering aan: een buitenlander!

Drukte in de Nanchizi Jie.

Ik stapte uit bij de halte Wangfujing - een bekende winkelstraat en ik was niet bepaald de enige. Het station was vol mensen die zich allemaal enigszins onwennig richting de uitgang begaven, gedienstig geholpen door een hele stoet vrijwilligers die aanwijzingen gaven over hoe je de metrokaart in de sleuf van het uitgangspoortje moest doen om het poortje open te laten gaan.

Op de fiets was het rustig in de hutongs maar heel druk in de omgeving van het Plein van de Hemelse Vrede en de wegen die daar naartoe leidden. Het was echt wel spectaculair om dat zo te zien!

Moe maar voldaan weer terug naar huis.

Dit schatje zat lekker in zijn mandje en stal de show en de harten van al zijn medemetro-reizigers.

Tip: Kijk hier voor Nederlandstalige excursies in Beijing met Inge Jansen.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog
Mingbai op Twitter