14 juli 2012: Zomers zaterdaguitje (met vele anderen)

We waren bepaald niet de enige bij de rivier.

Zaterdag trakteerden we onszelf op een uitje naar de bergen in het district Huairou. Normaal is het weekend niet onze eerste keus om eropuit te gaan omdat het dan heel druk is, maar het was mooi weer en bovendien was het de enige dag dat we sowieso konden.

Scenic Area
Huairou is een uitgestrekt bergdistrict ten noorden van de stad. We rijden vanuit huis in ongeveer twee uur naar het midden van het district. Onze favoriete stek daar is een riviertje waar in het weekend door ontelbare dagjestoeristen veel op geraft (nou ja, meer gedobberd) wordt. Het kostte ons deze keer echter enige moeite de plek te bereiken. We waren er al een tijd niet meer geweest en in de tussentijd was de gorge waar het riviertje doorheen loopt uitgeroepen tot 'scenic area'. In de praktijk betekent dat dat je alleen nog maar erin kunt door een duur toegangskaartje te kopen en je mag er ook niet meer met de auto in.

Dobberen
We kennen het gebied vrij goed, en via een hobbelig achterafweggetje bereikten we de achterkant van het gebied. Vroeger konden we daar met de auto doorrijden tot aan de rivier, maar nu versperden grote rotsblokken en een poort ons de toegang. Maar over rotsen kun je heen klimmen en de poort had een grote opening aan de zijkant. En zo zaten we dan met enige moeite na een tijdje toch vergenoegd met onze stoeltjes bij onze favoriete zwemstek langs de rivier, terwijl honderden toeristen in oranje en gele bootjes voorbij dobberden.

Spektakel
We hebben lekker gezwommen in een wat dieper deel van de rivier, terwijl we verbaasd en lacherig werden gadegeslagen door de mensen in de bootjes. Het was een bont en levendig spektakel wat aan ons voorbij trok. Chinezen houden van 'druk en gezellig', dus de rust was ver te zoeken. Hieronder wat foto's om een indruk te geven.

Zonsondergang
Later op de middag hebben we ons heil iets verderop langs de rivier gezocht. Daar was het een stuk rustiger. En aan het einde van de dag werden we beloond met een mooie zonsondergang.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog