23 augustus 2012: Zwijmelen bij het licht van vuurvliegjes

Dubbel Zeven ofwel Chinese Valentijnsdag

Vandaag is het volgens de Chinese traditionele kalender qixi, de zevende dag van de zevende maand. In de volksmond heet deze dag Dubbel Zeven en staat ook wel bekend als de Chinese Valentijnsdag. Eerder schreef ik al eens over de eeuwenoude legende van de herder en het weefstertje, het verhaal dat de achtergrond vormt van deze voor Chinese geliefden zo belangrijke dag.

Romantische vuurvliegjes
Op deze dag geven vooral jongeren in de stad elkaar een cadeautje of ze gaan een avondje samen uit. Bloemen en een diner bij kaarslicht lijken dit jaar echter niet langer te voldoen. Volgens de China Daily (dinsdag 21 augustus) is de online verkoop van vuurvliegjes de afgelopen week spectaculair gestegen. De krant citeert een handelaarster in vuurvliegjes, die zegt dat ze normaal een paar honderd vuurvliegjes per dag verkoopt, maar deze week wel twee- tot drieduizend vliegjes per dag. De insectjes zijn vooral populair onder jongeren in de grote steden als Beijing en Shanghai, waar jongens de vliegjes in een glazen flesje aan hun vriendin geven als romantisch bewijs van hun liefde.

Vuurvliegjes in een flesje als Dubbel-Zevencadeautje

Haken en ogen
De handel in vuurvliegjes heeft nogal wat haken en hogen, aldus de China Daily. Een handelaar vertelt dat de vliegjes niet goed tegen de warmte kunnen en daarom moeten de beestjes met airco busjes vervoerd worden om ze levend aan te laten komen. En een entomoloog (insectendeskundige) vertelt dat de handel in vuurvliegjes het natuurlijke ecosysteem verstoort, omdat veel vuurvliegjes door handelaren in het wild worden gevangen. Bovendien bestaat het gevaar dat de vuurvliegjes andere soorten verdringen wanneer ze zomaar ergens anders vrijgelaten worden.

Lekker belangrijk
Ik denk niet dat er veel jonge koppels zijn die zich met bovenstaande bezwaren bezig zullen houden als ze elkaar vanavond ergens op een bankje in een park diep in de ogen kijken bij het twinkelende, groene licht van de vuurvliegjes.


Bovenstaand artikel is geschreven door Inge Jansen, Chinadeskundige en schrijfster van onder andere de Dominicus-gidsen China, Shanghai en Beijing . Op haar blog schrijft ze over China.

Via haar bedrijf Mingbai (wat 'begrijpen' in het Chinees betekent) geeft zij informatie over China. Haar expertise bevindt zich op het snijvlak van Chinese cultuur & samenleving, geschiedenis en toerisme.

Zij schrijft voor verschillende media, geeft lezingen en rondleidingen en verzorgt cursussen en workshops.

www.mingbai.nl/weblog
Meer verhalen uit de weblog